Kôprová omáčka so strateným vajcom a knedľou
Suroviny
Knedľa
- 125 ml vody
- 7 g čerstvého droždia
- 150 g polohrubej múky Belbake + na posypanie
- 1 lyžica rastlinného oleja Vita D´or
- 4 g soli Kania
Kôprová omáčka
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 400 ml mlieka Pilos
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžica octu
- štipka kryštálového cukru Belbake podľa chuti
- čerstvý kôpor
Stratené vajcia
- 2 lyžice octu
- 4 vajcia
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák
POSTUP
Knedľa
V teplej vode rozmiešame droždie na kvások a necháme podkysnúť. V mise zmiešame múku, olej, kvások a soľ na hladké polotuhé cesto. Necháme kysnúť približne 45 minút. Z cesta vytvoríme bochník, ktorý necháme ešte pár minút pod utierkou podkysnúť.
Do hrnca nalejeme vodu do výšky cca 5 cm, na ktorý položíme utierku a previažeme špagátom. Na utierku položíme bochník a prikryjeme ďalším hrncom. Knedľu naparujeme cca 20 minút.
Kôprová omáčka
V ďalšom hrnci pripravíme omáčku. Hladkú múku orestujeme s 2 lyžicami masla a zalejeme mliekom. Prilejeme ocot, ochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Dôkladne premiešame, aby sa v omáčke nevytvorili hrudky. Prihodíme nasekaný kôpor, necháme prevrieť a odstavíme.
Stratené vajcia
V menšom hrnci necháme zovrieť vodu s octom. Do vriacej vody rozbijeme vajcia a varíme cca 2 – 3
minúty.
Servírovanie
Kôprovú omáčku servírujeme s knedľou a strateným vajcom.