Focaccia s rozmarínom
- 1 vetvička rozmarínu
- 6 lyžíc olivového oleja
- 450 g hladkej múky
- 15 g droždia
- soľ
- 300 ml vody
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu alebo pekáč
Čas kysnutia 1 hodina 30 minút
Rozmarín zbavíme drevnatej časti, nasekáme nadrobno a v menšej panvici s olivovým olejom ho krátko ohrejeme. Olej tak získa bylinkovú arómu. Necháme ho marinovať a vychladnúť. Preosiatu múku zmiešame s droždím, štipkou soli a 2 lyžicami vychladnutého olivového oleja s rozmarínom. Postupne počas miesenia prilievame vodu izbovej teploty. Vypracujeme nadýchané, nelepivé elastické cesto, ktoré prikryjeme navlhčenou plátennou utierkou a necháme minimálne hodinu podkysnúť resp., kým získa dvojnásobný objem. Potom cesto premiestnime do zapekacej misy alebo pekáča potretého olivovým olejom. Naolejovanými prstami vytvoríme na povrchu jamky, potrieme rozmarínovým olejom, prikryjeme vlhkou utierkou a v teple necháme aspoň 30 minút podkysnúť. Posypeme hrubšou soľou a pečieme 25 - 30 minút pri teplote 200 °C.
Servírovanie
Ihneď po upečení potrieme povrch zvyškom olivového oleja a pred krájaním necháme aspoň čiastočne vychladnúť.