Hovädzí steak s hubovou omáčkou
- 4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
- 150 g syra Roquefort
- 100 g sušenej šunky Dulano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 150 g húb shimeji
- čerstvé bylinky (napr. tymian)
- 2 lyžice masla Pilos
- 150 ml suchého bieleho vína
- 600 g zemiakov
- 80 g sušených paradajok v oleji Baresa
- čerstvá petržlenová vňať
- 50 g grana padano Lovilio vcelku
POSTUP
POTREBUJEME
- špáradlá
- grilovaciu panvicu
- strúhadlo
- pučidlo na zemiaky
Steaky narežeme ostrým špicatým nožom tak, aby vznikli kapsy, ktoré naplníme syrom. Po obvode ich obalíme sušenou šunkou. Prichytíme špáradlami, osolíme a okoreníme. Steaky opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán do zlatohneda.
Tip: Mäso otáčame kliešťami, zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu.
Po chvíli k steakom pridáme očistené a umyté huby. Ochutíme bylinkami, soľou a korením. Orestujeme, potom pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Takto pripravené steaky dopečieme ešte 5 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Zemiaková kaša
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zlejeme vodu, no trochu necháme v hrnci. K zemiakom s trochou vody pridáme scedené a nasekané sušené paradajky, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán. Popučíme a v prípade potreby dochutíme.
Servírovanie
Pred podávaním zo steakov odstránime špáradlá. Servírujeme ich so zemiakovou kašou preliate omáčkou s hubami. Na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.