Kuracie prsia s gratinovanými zemiakmi s Camembertom
- 250 g camembertu Chêne d´Argent
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 strúčiky cesnaku
- 8 vetvičiek čerstvého tymianu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 400 g zemiakov
- 4 kuracie prsia
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 8 plátkov anglickej slaniny Pikok
- rastlinný olej Promienna
- olivový olej Italiamo
- 120 g mrkvy
- 1/2 cibule
- 120 g stopkového zeleru
- 120 g brokolice
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- drevené špajle
- pekáč
Gratinované zemiaky
V hrnci zmiešame smotanu, najemno nasekané 2 strúčiky cesnaku a 4 vetvičky tymianu. Podľa chuti osolíme. Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a pridáme do hrnca. Varíme do polomäkka, kým smotana nezhustne. Potom preložíme zemiaky do zapekacej misy (časť smotany si odložíme na neskôr). Na zemiaky poukladáme na plátky nakrájaný camembert a prelejeme zvyšnou smotanou. Pečieme v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 30 – 35 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Opekané kuracie prsia
Umyté kuracie prsia osolíme a okoreníme z oboch strán. Každý kus zabalíme do dvoch plátkov slaniny, ktoré k mäsu prichytíme špajľou. Mäso sprudka opečieme z oboch strán na panvici na rozpálenom rastlinnom oleji. Keď kuracie prsia otočíme, pridáme 4 vetvičky tymianu. Opečené mäso preložíme na pekáč. Podlejeme výpekom z panvice a dopečieme v rúre (podľa veľkosti mäsa) približne 10 minút pri 160 °C.
Restovaná zelenina
Očistenú mrkvu, stopkový zeler a brokolicu umyjeme, nakrájame na rôzne tvary a krátko oblanšírujeme – krátko povaríme v osolenej vriacej vode. Cibuľu nakrájame na polkolieska, 2 strúčiky cesnaku na plátky a orestujeme na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Pridáme mrkvu, stopkový zeler a krátko restujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme brokolicu a premiešame. Nakoniec pridáme najemno nasekanú čerstvú bazalku.
Servírovanie
Na tanier najskôr naložíme zeleninu. Na ňu položíme kuracie mäso obalené v slaninke a ozdobíme lístkami bazalky. Na záver pokvapkáme olivovým olejom. Gratinované zemiaky podávame samostatne.