Kuracie štvrte s olivami a bielym vínom
- 2 kuracie štvrte
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g zelených olív bez kôstok Baresa
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- čerstvý rozmarín
- 150 ml suchého bieleho vína
- 2 lyžice masla
- 1 citrón
- 1 kg zemiakov
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 hrsť kapár alebo sterilizovaných uhoriek Freshona
- 250 g majonézy Mikado
- 2 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
Potrebujeme
- zapekaciu misu
Pečené kuracie štvrte
Umyté a osušené kuracie štvrte preložíme do zapekacej misy, ochutíme soľou a čiernym korením. Polejeme ich olivovým olejom a pridáme na plátky nakrájaný cesnak, zelené a čierne olivy a lístky čerstvého rozmarínu. Podlejeme suchým bielym vínom a pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 45 minút. Upečené kuracie štvrte preložíme na tanier, výpek prelejeme do kastrólika a privedieme k varu. Potom pridáme maslo citrónovú šťavu. Varíme, kým omáčka trochu nezhustne.
Zemiakový šalát s majonézou
Zemiaky uvaríme domäkka aj so šupkou v osolenej vode. Potom ich scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ich na väčšie kúsky. Pridáme k nim vajcia nakrájané na približne rovnako veľké kúsky, lahôdkovú cibuľku nasekanú nadrobno (trochu si odložíme na ozdobenie) a celé kapary alebo sterilizované uhorky nakrájané na najemno. Okoreníme, osolíme, pridáme majonézu a biely vínny ocot. Zľahka premiešame a necháme odstáť.
Servírovanie
Upečené kuracie štvrte prelejeme omáčkou a podávame so zemiakovým šalátom ozdobeným nasekanou lahôdkovou cibuľkou.
TIP: Ak sa vám zdá zemiakový šalát príliš hustý, môžete pridať trochu studenej vody, nálevu zo sterilizovaných uhoriek alebo kapár.