Smash burger
Suroviny
Žemle
- 50 ml mlieka Pilos
- 90 ml vody
- 12 g čerstvého droždia
- 320 g hladkej múky Belbake
- 50 g masla Pilos
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 8 g soli Kania
- 1 vajce na potretie žemlí
- 20 g masla na opekanie žemlí
Dresing
- 4 lyžice majonézy Kania
- ½ cibule
- 1 kyslá uhorka Freshona
- ½ lyžičky sušeného cesnaku Kania
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Zelenina
- 2 paradajky
- ¼ ľadového šalátu
Ešte budeme potrebovať
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa na burger
- 100 g plátkov syra cheddar Valley Spire
Potrebujeme
potravinársku fóliu, papier na pečenie, veľký plech, panvicu
POSTUP
Cesto
V teplom mlieku s vodou rozmiešame droždie a necháme odstáť, kým začne pracovať. V mise zmiešame múku, maslo, vajce, žĺtok, soľ, kvások a zo zmesi vymiesime cesto.
Vypracované cesto prekryjeme fóliou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte približne 60 minút prikryté podkysnúť. Následne ich potrieme rozšľahaným vajcom s trochou mlieka a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút. Upečené a vychladnuté žemle ešte opečieme reznou stranou nadol v panvici na masle dochrumkava.
Dresing
Majonézu, nadrobno nasekanú cibuľu s kyslou uhorkou, soľ, čierne mleté korenie a sušený cesnak zmiešame v miske. Hovädzie mäso na burgre položíme na panvicu opekať z oboch strán. Na ešte horúce mäso uložíme 2 plátky syra.
Listy ľadového šalátu nasekáme nadrobno a paradajky nakrájame na tenké kolieska.
Servírovanie
Žemľu pozdĺžne prerežeme, obe strany potrieme dresingom. Na spodnú časť položíme nasekaný šalát, plátky paradajok, 2 upečené mäsá so syrom a na záver prikryjeme vrchnou časťou žemle.