0
10
Losos s chrumkavou krustou a špenátom

Losos s chrumkavou krustou a špenátom

45 min
4 porcie
  • 800 g čerstvého lososa
  • 12 cherry paradajok
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 200 g toastového chleba Rivercote
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 3 guľôčky celého čierneho korenia Mikado
  • 2 bobkové listy Mikado
  • 1 a 1/2 cibule
  • 2 žĺtky
  • 100 ml prepusteného masla
  • šťava z 1/2 citróna
  • čerstvé bylinky - petržlenová vňať, pažítka, bazalka
  • rastlinný olej Promienna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 100 g kešu orieškov Alesto

Potrebujeme

  • 3 plechy
  • metličku na šľahanie
  • kuchynské utierky

Sušené paradajky

Umyté a osušené cherry paradajky rozkrojíme na polovice a poukladáme na plech (reznou stranou nahor). Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivový olejom. Sušíme vo vyhriatej rúre pri 120 °C približne 5 minút.

Holandská omáčka

Z toastového chleba odrežeme kôrku a striedku nakrájame na menšie kocky. Rovnomerne ich rozložíme na plech a sušíme vo vyhriatej rúre pri 120 °C dochrumkava. Medzitým si v kastróliku z bieleho vína, guľôčok celého čierneho korenia, bobkových listov a ½ nadrobno nasekanej cibule pripravíme redukciu (mala by sa zredukovať na 1/3 pôvodného množstva). Scedíme a necháme trochu vychladnúť.

V miske vyšľaháme žĺtky s vychladnutou redukciou. Misku preložíme nad paru a žĺtky vyšľaháme do hustej peny. Stiahneme z ohňa a za stáleho šľahania postupne prilievame prepustené maslo (malo by mať podobnú teplotu ako vyšľahané žĺtky). Ochutíme citrónovou šťavou, korením a soľou. Do omáčky pridáme kúsky usušeného chleba a nadrobno nasekané bylinky - pažítku, lístky petržlenovej vňate a bazalky. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.

Losos s chrumkavou bylinkovou krustou:

Umytého a osušeného lososa stiahneme z kože. Okoreníme a osolíme. Lososa opečieme na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja iba z jednej strany. Preložíme ho na plech opečenou stranou nadol. Na lososa navrstvíme holandskú omáčku s chlebom a bylinkami. Pečieme ho 3 minúty pod grilom pri teplote 215 °C dochrumkava. Potom rúru vypneme a lososa v nej necháme ešte približne 4 minúty dôjsť.

Špenát

Nadrobno nasekaný cesnak a cibuľu orestujeme na panvici na troche olivového oleja. Pridáme umytý a usušený špenát. Ochutíme soľou a čiernym korením. Restujeme, kým špenát trochu nezmäkne. Od prebytočnej vody ho osušíme na kuchynských utierkach.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme porciu špenátu a naň položíme lososa. Dozdobíme kešu orieškami orestovanými na suchej panvici, sušenými cherry paradajkami a lístkami čerstvej bazalky.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info