Losos s pomarančovou omáčkou
- 800 g čerstvého lososa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 pomaranče
- 1 lyžička najemno nasekaného zázvoru
- 1 lyžička trstinového cukru
- 2 lyžice masla
- 1 kg zemiakov
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 150 g rukoly
- 1 citrón
Potrebujeme
- strúhadlo
- sitko
- metličku na šľahanie
Postup
Restovaný losos s pomarančovou omáčkou
Z umytého a očisteného lososa odstránime šupiny. Ochutíme ho soľou a čiernym korením. Lososa opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne.
Medzitým si pripravíme segmenty z pomaranča. Kôru z pomarančov odkrojíme a ostrým nožom z nich vykrojíme segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky), ktoré dáme do misky. Šťavu zo zvyšku pomarančov vytlačíme k pomarančovým segmentom do misky.
Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a pridáme nadrobno nasekaný zázvor a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, pridáme segmenty z pomaranča a pomarančovú šťavu. Chvíľu povaríme na miernom ohni. Na záver pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí.
Zemiakové rösti
Očistené a umyté zemiaky a cesnak nastrúhame na jemnom strúhadle. Ochutíme soľou a premiešame. Preložíme do sitka a necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Lyžicou naložíme na panvicu zemiakové cesto a vytvarujeme menšie placky. Opečieme z oboch strán do zlatohneda.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme 3 zemiakové rösti, vedľa lososa s pomarančovou omáčkou a kúskami pomaranča. Na záver pridáme hrsť rukolového šalátu, ochuteného štipkou soli, čiernym korením, pár kvapkami olivového oleja a citrónovou šťavou.
Tip
Ak sa vám zdá pomarančová omáčka príliš sladká, môžete pridať šťavu z 1/2 citróna.