Jahňacia roláda so špenátom a plesňovým syrom
Suroviny
- 200 g masla Pilos
- 300 g hladkej múky Belbake
- 120 g mlieka Pilos (3,5 %)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 800 g jahňacieho pleca alebo predných dielov
- 1 staršia žemľa
- 100 g blanšírovaného špenátu
- 1 lyžica celej rasce Kania
- 100 g syra s modrou plesňou Rival Bluedino
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- 3 vajcia
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 12 plátkov schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- 400 g zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 lahôdková cibuľka
- 1 hrsť čerstvého špenátu
- 100 g čerstvého kozieho syra Pilos
- 1 cibuľa
Potrebujeme
kuchynský robot, potravinársku fóliu, mlynček na mäso, strúhadlo, valček, papier na pečenie, plech na pečenie, štetec na potieranie, pučidlo
POSTUP
V robote zmiešaním zmäknutého masla, múky, mlieka a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.
Jahňacie mäso namelieme. Žemľu namočíme do vody a vyžmýkame. Čerstvý špenát oblanšírujeme – najprv na niekoľko sekúnd vložíme do vriacej osolenej vody a potom preložíme do misy so studenou vodou.
K mletému mäsu pridáme vyžmýkanú žemľu, nasekaný špenát, rascu, nastrúhaný plesňový syr, nasekaný tymian, 2 vajcia, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Odpočinuté cesto rozdelíme na polovicu a každú z nich rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na jeden plát položíme 6 plátkov šunky, polovicu mäsovej náplne a pomocou papiera na pečenie zrolujeme. Okraje necháme otvorené. Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú roládu. Rolády obrátime spojom dole, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 170 - 180 °C asi 35 minút.
Zemiaky uvaríme domäkka a popučíme s olivovým olejom, nakrájanou lahôdkovou cibuľkou, špenátom a kozím syrom.
Cibuľu nakrájame na kolieska, pomúčime a smažíme v rozpálenom oleji dozlatista.