Losos pečený v papilote so zeleninou
- 4 filety čerstvého lososa
- 200 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 g zeleniny (mrkva, brokolica, zeler, stopkový zeler, cuketa)
- 8 strúčikov cesnaku
- asi 20 lístkov čerstvej bazalky
- 100 ml suchého bieleho vína
- olivový olej Italiamo
- 1 vajce
Potrebujeme
- sitko
- papierové utierky
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Zelenina
Ošúpané a umyté zemiaky uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Potom ich scedíme a nakrájame na hrubšie plátky. Očistenú mrkvu, brokolicu, zeler a stopkový zeler umyjeme, nakrájame na kocky a oblanšírujeme – krátko povaríme v osolenej vriacej vode. Scedíme a preložíme do misky. Pridáme umytú a na kocky nakrájanú cuketu.
Losos
Filety lososa zbavíme kože, umyjeme a dôkladne osušíme. Potom ich osolíme a okoreníme z oboch strán.
Losos v papilote
Na väčší kus papiera na pečenie (na spodnú časť) položíme asi 50 g predvarených plátkov zemiakov. Osolíme podľa chuti. Na zemiaky položíme 1 filet lososa, pridáme 2 roztlačené strúčiky cesnaku a 50 g pripravenej zeleniny. Ozdobíme 4 lístkami bazalky, pokvapkáme bielym vínom a olivovým olejom. Okraje polovice papiera na pečenie potrieme rozšľahaným vajíčkom, papier preložíme a okraje zlepíme. Spojené okraje ešte raz potrieme vajíčkom a dôkladne zahneme. Takýmto spôsobom pripravíme 4 balíčky, ktoré opatrne preložíme na plech a pečieme v rúre 8 – 12 minút pri teplote 180 °C.
Servírovanie
Lososa so zeleninou servírujeme na tanieri. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.