Machová špenátová torta
Suroviny
Korpus
- 250 g mladého špenátu
- 30 ml citrónovej šťavy
- 120 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 3 vajcia
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 40 g medu
- 240 g polohrubej múky Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
- štipka soli Kania
- 120 g malinového džemu Maribel
Krém
- 250 g mascarpone Lovilio
- 100 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
- 250 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic Milbona
- 100 g práškového cukru Belbake
- 125 g malín (čerstvé alebo mrazené)
Servírovanie
- 125 g čerstvých malín
- jedlé kvietky
Potrebujeme
smoothie mixér, robot s nadstavcom metlička, sitko, tortovú formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, papier na pečenie
POSTUP
Korpus
Špenát postupne po častiach rozmixujeme s citrónovou šťavou a olejom do hladka.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a medom do hustej svetlej peny. Opatrne už len ručne primiešame najprv rozmixovaný špenát, potom preosiatu múku s práškom do pečiva a soľ. Formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť.
Krém
Mascarpone spolu so šľahačkou, nátierkou a cukrom vyšľaháme do tuha. Potom pridáme maliny, krátko zašľaháme a krém odložíme do chladničky.
Vychladnutý korpus vyberieme z formy a prenesieme na servírovací podnos. Opatrne z vrchu zrežeme asi 1/3 a rozmrvíme do misky. Korpus najprv potrieme džemom a potom naň navrstvíme krém do tvaru kopca. Na záver dôkladne posypeme rozmrveným cestom.
Servírovanie
Machovú špenátovú tortu servírujeme ozdobenú malinami a jedlými kvietkami.