30
33
Cisársky trhanec so slivkovým kompótom

Cisársky trhanec so slivkovým kompótom

30 min
4 porcie

Kompót

  • 600 g sušených sliviek Gardis
  • 3 celé škorice Mikado
  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 400 ml pomarančovej šťavy
  • šťava z 2 citrónov
  • 30 ml tuzemáku Alliance

Trhanec

  • 120 g hladkej múky Castello
  • 200 ml mlieka Pilos
  • 4 vajíčka
  • 30 g kryštálového cukru Castello
  • 1 lyžička soli Castello

Na pečenie

  • 80 g masla Pilos
  • 60 g práškového cukru Castello
  • 2 lyžice tuzemáku Alliance

Postup

POTREBUJEME

  • sitko
  • metličku na šľahanie
  • šľahací mixér

Kompót

Do kastróla dáme sušené slivky, zalejeme ich šťavou z pomarančov a citrónov, pridáme cukor, škoricu a privedieme k varu. Za stáleho miešania pomaly varíme, kým slivky zmäknú. Na záver pridáme rum a stiahneme z ohňa. Necháme odstáť, aby slivky nasiakli šťavu.

Tip: Kompót môžete pripraviť vopred a prihrievať ho alebo podávať nastudeno.

Prepustené maslo

80 g masla necháme rozpustiť v kastróle. Maslo precedíme, keď sa mliečna bielkovina usadí na dne.

Tip: Maslo klarifi kujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny, ktorá sa pri vysokých teplotách prepaľuje a cisársky trhanec alebo palacinky by sa pri dlhšom smažení pripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo.

Trhanec

Žĺtky zmiešame s cukrom a postupne striedavo pridávame mlieko a múku. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Na rozpálené prepustené maslo vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a opekáme dozlatista. Otočíme na druhú stranu, necháme asi 1 minútu zatiahnuť a na panvici natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme dozlatista. Zasypeme ich práškovým cukrom a necháme skaramelizovať. Na záver zalejeme tuzemákom, zapálime a flambujeme.

Tip: Flambovania sa netreba báť, alkohol sa vyparí a zostane aróma a intenzívna chuť, ktorá by inak zostala na dne panvice a nedostala by sa do jedla.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    12. december 2022, 09:29

    funguje to aj s bezlepkovou múkou ? alebo ako by som si to mal upraviť ? :)

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      12. december 2022, 14:56

      Dobrý deň, určite je možné vymeniť klasickú múku za bezlepkovú. 😍 Dajte nám vedieť, ako sa recept podaril. 😇

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. august 2022, 13:50

    Čo s tym rumom? Môžu ho deti či tehotné? Aj práškový cukor karamelizuje? Ďakujem Milan

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. február 2023, 20:02

      S flambovanim sa alkohol vypary 🙂

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    01. júl 2022, 23:57

    Recept fajn ale baba nech nevyprava

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    29. november 2021, 16:40

    Perfektný recept! Ďakujem.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. január 2018, 10:01

    Skúsili sme recept, je vynikajúci! Ďakujeme Veronika, že prispievaš svojou kreatívnou tvorbou a tvoje recepty sú chutné, ľahké a skvelé :) :) :)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať