Cisársky trhanec so slivkovým kompótom
Kompót
- 600 g sušených sliviek Gardis
- 3 celé škorice Mikado
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 400 ml pomarančovej šťavy
- šťava z 2 citrónov
- 30 ml tuzemáku Alliance
Trhanec
- 120 g hladkej múky Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
- 4 vajíčka
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
Na pečenie
- 80 g masla Pilos
- 60 g práškového cukru Belbake
- 2 lyžice tuzemáku Alliance
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- metličku na šľahanie
- šľahací mixér
Kompót
Do kastróla dáme sušené slivky, zalejeme ich šťavou z pomarančov a citrónov, pridáme cukor, škoricu a privedieme k varu. Za stáleho miešania pomaly varíme, kým slivky zmäknú. Na záver pridáme rum a stiahneme z ohňa. Necháme odstáť, aby slivky nasiakli šťavu.
Tip: Kompót môžete pripraviť vopred a prihrievať ho alebo podávať nastudeno.
Prepustené maslo
80 g masla necháme rozpustiť v kastróle. Maslo precedíme, keď sa mliečna bielkovina usadí na dne.
Tip: Maslo klarifi kujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny, ktorá sa pri vysokých teplotách prepaľuje a cisársky trhanec alebo palacinky by sa pri dlhšom smažení pripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo.
Trhanec
Žĺtky zmiešame s cukrom a postupne striedavo pridávame mlieko a múku. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Na rozpálené prepustené maslo vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a opekáme dozlatista. Otočíme na druhú stranu, necháme asi 1 minútu zatiahnuť a na panvici natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme dozlatista. Zasypeme ich práškovým cukrom a necháme skaramelizovať. Na záver zalejeme tuzemákom, zapálime a flambujeme.
Tip: Flambovania sa netreba báť, alkohol sa vyparí a zostane aróma a intenzívna chuť, ktorá by inak zostala na dne panvice a nedostala by sa do jedla.