Makový béleš s ringlotami
Suroviny
Cesto
- 130 ml mlieka Pilos
 - 20 g droždia
 - 250 g polohrubej múky Belbake
 - 40 g kryštálového cukru Belbake
 - 1 vajce
 - 50 g masla Pilos
 
Náplň
- 40 g Zlatého stebla Belbake
 - 300 ml mlieka Pilos
 - 250 ml smotany na šľahanie Pilos (40 %)
 - kôra z 1 citróna
 - 300 g mletého maku Belbake
 - 150 g kryštálového cukru Belbake
 
Ešte budeme potrebovať
- rastlinný olej Vita D´or na vymazanie formy
 - 1,5 kg ringlôt
 
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák, plech
Postup
Cesto
Z troch lyžíc múky (30 g), droždia, teplého mlieka a cukru vypracujeme kvások, ktorý necháme približne 10 minút vykysnúť. V robote s nadstavcom hák vymiesime zvyšnú múku (220 g), vajcia a kvások. Po cca 5 minútach pridáme maslo a domiesime ešte približne 5 minút. Prikryjeme pokrievkou a necháme cca 60 minút kysnúť.
Náplň
Zlaté steblo zmiešame s mliekom. Prilejeme smotanu na šľahanie, prisypeme nastrúhanú citrónovú kôru, mletý mak a uvaríme hustý puding, ktorý osladíme kryštálovým cukrom. Plech vymažeme olejom, cesto preložíme na plech, roztiahneme, utlačíme, tak, aby malo cesto rovnomernú hrúbku. Náplň nalejeme na cesto a na vrch uložíme rozpolené a vykôstkované ringloty. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame ho na kúsky.
                





 Veronika Bušová