Makový béleš s ringlotami
Suroviny
Cesto
- 130 ml mlieka Pilos
- 20 g droždia
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vajce
- 50 g masla Pilos
Náplň
- 40 g Zlatého stebla Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (40 %)
- kôra z 1 citróna
- 300 g mletého maku Belbake
- 150 g kryštálového cukru Belbake
Ešte budeme potrebovať
- rastlinný olej Vita D´or na vymazanie formy
- 1,5 kg ringlôt
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák, plech
Postup
Cesto
Z troch lyžíc múky (30 g), droždia, teplého mlieka a cukru vypracujeme kvások, ktorý necháme približne 10 minút vykysnúť. V robote s nadstavcom hák vymiesime zvyšnú múku (220 g), vajcia a kvások. Po cca 5 minútach pridáme maslo a domiesime ešte približne 5 minút. Prikryjeme pokrievkou a necháme cca 60 minút kysnúť.
Náplň
Zlaté steblo zmiešame s mliekom. Prilejeme smotanu na šľahanie, prisypeme nastrúhanú citrónovú kôru, mletý mak a uvaríme hustý puding, ktorý osladíme kryštálovým cukrom. Plech vymažeme olejom, cesto preložíme na plech, roztiahneme, utlačíme, tak, aby malo cesto rovnomernú hrúbku. Náplň nalejeme na cesto a na vrch uložíme rozpolené a vykôstkované ringloty. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame ho na kúsky.