Hruškový koláč s bielym vínom
- 4 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilínový cukor
- 100 g roztopeného masla
- 200 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 200 ml bieleho vína
- 6 hrušiek
- 1 lyžička práškového cukru Belbake na posypanie
- 1 lyžička mletej škorice Mikado na posypanie
Potrebujeme
- šľahací mixér
- rozkladaciu formu na tortu
- sitko a bábovku so stredom (priemer 24 cm)
- pierko na potieranie
Cesto
Celé vajíčka s práškovým a vanilínovým cukrom šľaháme mixérom, kým zmes zbledne. Pri nízkych otáčkach pomaly prilievame vychladnuté roztopené maslo a primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver do cesta pri nízkych otáčkach pomaly prilievame víno.
Hrušky ošúpeme, očistíme stopku, zrežeme spodok, aby vo forme pekne stáli, a potom vyrežeme aj jadrovník. Takto pripravené hrušky poukladáme (stopkou smerom hore) do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a opatrne zalejeme cestom. Pečieme približne 40 minút pri 180 °C.
Servírovanie
Pred podávaním posypeme hruškový koláč práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.