Malinový koláč s francúzskym krémom
Cesto
- 200 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 1 vajíčko
- 80 g zmäknutého masla
Krém
- 6 žĺtkov
- 120 g práškového cukru Belbake
- 2 lyžice zemiakového škrobu Belbake
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 vanilkový struk Belbake
- 100 g zmäknutého masla
Na ozdobenie
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 400 g čerstvých malín
- 1 lyžička práškového cukru Belbake na posypanie
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- kocky ľadu
- valček
- formu na pečenie s nízkym vlnitým okrajom s priemerom 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom)
- papier na pečenie
- fazuľu alebo ryžu na zaťaženie cesta pri pečení
- šľahací mixér
- sitko
Cesto
Z múky, práškového cukru, vajíčka a zmäknutého masla rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 30 minúť. Odležané cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 3 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s fazuľou a dopekáme ďalších 5 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.
Krém
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškrabeme zrniečka. V hrnci na sporáku necháme zohriať smotanu spolu s vanilkovým strukom a zrniečkami vanilky. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, kým zmes zbledne. Primiešame aj zemiakový škrob. Horúcu smotanu prelejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť a odlepovať sa od dna a bokov hrnca, ho prelejeme do vychladenej misky. Misku dáme do ľadového vodného kúpeľa a za stáleho miešania necháme krém vychladnúť. Keď je krém vlažný, vmiešame zmäknuté maslo. Krém prelejeme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny (najlepšie však celú noc).
Malinový koláč
Stuhnutý krém rovnomerne rozotrieme na upečený korpus, naň nanesieme vyšľahanú šľahačku a na celý koláč poukladáme tesne vedľa seba čerstvé maliny. Pred podávaním posypeme maliny práškovým cukrom.