Mexický guláš s kukuricou a paprikami
- 500 g hovädzích kociek na guláš
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 štipľavé papričky
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- celé čierne korenie Mikado
- nové korenie Mikado
- 2 - 3 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 100 ml portského vína Tawny Armilar
- 2 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 2 červené a 1 žltá paprika
- 200 g mrazenej kukurice Chira
- maslo Pilos
- 1 kg zemiakov
- zelená časť z 2 lahôdkových cibuliek
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér
Cibuľu, cesnak a štipľavé papričky (aj so semienkami) nasekáme nadrobno. Restujeme ich v hrnci na rozohriatej masti dozlatista. Ochutíme guľôčkami celého čierneho a nového korenia a bobkovými listami.
Umyté a osušené hovädzie kocky osolíme, okoreníme a pridáme k základu. Keď sa mäso zatiahne, pridáme paradajkový pretlak a chvíľu restujeme. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom prilejeme vývar a premiešame.
Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 2 hodiny domäkka. Po 1,5 hodine pridáme do gulášu papriky nakrájané na rezance, rozmrazenú kukuricu a dusíme ďalej ešte 30 minút. Na záver primiešame 1 - 2 lyžice masla.
Medzitým umyté a očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme a trochu vody si odložíme. Zemiaky aj s vodou a 120 g masla nakrájanými na menšie kúsky pridáme do mixéra a vymiešame na hladkú kašu.
Servírovanie
Mexický guláš a zemiakovú kašu servírujeme v samostatných miskách. Kašu môžeme posypať nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.