7
46
Musaka z mletého mäsa

Musaka z mletého mäsa

2 h 30 m
4 porcie
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 stopky stopkového zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej Italiamo
  • 4 bobkové listy Mikado
  • 100 g paradajkového pretlaku Mikado
  • asi 200 ml červeného vína s výraznejšou chuťou
  • asi 300 ml hovädzieho vývaru
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 200 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 70 g masla
  • 70 g hladkej múky Belbake
  • 2 baklažány
  • mletá škorica Mikado
  • 400 g zemiakov

Potrebujeme

  • zapekaciu misu

Mäsové ragú

Cibuľu a stopkový zeler nakrájame najemno, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme asi 3 lyžice olivového oleja a zeleninu na ňom orestujeme. Pridáme mleté hovädzie mäso a ďalej restujeme. Po chvíli pridáme 2 bobkové listy a paradajkový pretlak. Podlejeme červeným vínom a varíme, kým sa alkohol neodparí. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Ragú ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Bešamel

Mlieko s 2 bobkovými listami ohrejeme v kastróle. Medzitým v menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Do vychladnutej zápražky postupne vmiešame ohriate mlieko. Dôkladne premiešame, počkáme, kým bešamel nezhustne, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme aspoň 15 minút.

Musaka

Umyté baklažány nakrájame na plátky a opečieme dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Osolíme, okoreníme a posypeme troškou mletej škorice.

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na plátky. Časť poukladáme na dno zapekacej misy a polejeme časťou bešamelu. Potom rozvrstvíme časť pripraveného ragú a navrch poukladáme vrstvu opečených baklažánov. Jednotlivé suroviny vrstvíme v takomto poradí, až kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme mäsom a bešamelom. Pripravenú musaku zapekáme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 40 – 45 minút.

Servírovanie

Musaku z mletého mäsa môžeme pripraviť aj v menších zapekacích miskách a podávať ako samostatné porcie.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    25. september 2022, 15:27

    Je tam asi chyba na 75g múky a masla treba tak 700ml mlieka! Z 200 ml by som mohol robiť placky.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    26. november 2015, 15:53

    suroviny na bešamel x 2 stále som mal málo mlieka musel som narýchlo ohrievat dalšie, zemiaky som vypražil s baklažánom, boli fajne, ale 400g je málo nabudúce dám aj kilo, možno skúsim upiecť bez vyprážania baklažánu a zemiakov (keby niekto vyskúšal nech dá komentár), škoricou stačí jemne popráškovať baklažán a vrch musaky, baklažán strašne pije olej stačí pár kvapiek na vypraženie

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. marec 2015, 00:15

    zemiaky by som najprv uvarila v šupke, nie úplne do mäkka, tak napoly, keďže dávame opečený baklažán a surové zemiaky, je to veľký nepomer v potrebnej dĺžke pečenia

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    14. apríl 2014, 01:28

    robila som dnes..akueat som nemala baklazan..tak som tam dala balenie baby spenatu.Bolo to veeelmi dobre.A tiez som dala viac besamelu aj z tristvrte litra.Bala som sa,ze to bude suche a vwruze atymto mnozstvom to bolo akurat.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. apríl 2014, 14:14

    Chutné, ale po úpravách: viac bešamelu - minimálne z pol litra mlieka/šľahačky a menej škorice. Po 45 minútach zemiaky boli ešte polosurové.

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať