Musaka z mletého mäsa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 3 stopky stopkového zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- olivový olej Italiamo
- 4 bobkové listy Mikado
- 100 g paradajkového pretlaku Mikado
- asi 200 ml červeného vína s výraznejšou chuťou
- asi 300 ml hovädzieho vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml plnotučného mlieka Pilos
- 70 g masla
- 70 g hladkej múky Belbake
- 2 baklažány
- mletá škorica Mikado
- 400 g zemiakov
Potrebujeme
- zapekaciu misu
Mäsové ragú
Cibuľu a stopkový zeler nakrájame najemno, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme asi 3 lyžice olivového oleja a zeleninu na ňom orestujeme. Pridáme mleté hovädzie mäso a ďalej restujeme. Po chvíli pridáme 2 bobkové listy a paradajkový pretlak. Podlejeme červeným vínom a varíme, kým sa alkohol neodparí. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Ragú ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Bešamel
Mlieko s 2 bobkovými listami ohrejeme v kastróle. Medzitým v menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Do vychladnutej zápražky postupne vmiešame ohriate mlieko. Dôkladne premiešame, počkáme, kým bešamel nezhustne, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme aspoň 15 minút.
Musaka
Umyté baklažány nakrájame na plátky a opečieme dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Osolíme, okoreníme a posypeme troškou mletej škorice.
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na plátky. Časť poukladáme na dno zapekacej misy a polejeme časťou bešamelu. Potom rozvrstvíme časť pripraveného ragú a navrch poukladáme vrstvu opečených baklažánov. Jednotlivé suroviny vrstvíme v takomto poradí, až kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme mäsom a bešamelom. Pripravenú musaku zapekáme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 40 – 45 minút.
Servírovanie
Musaku z mletého mäsa môžeme pripraviť aj v menších zapekacích miskách a podávať ako samostatné porcie.