Krevety s kritharaki a cuketou
Suroviny
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 300 g cestovín kritharaki
- 5 lyžíc extra panenského olivového oleja Primadonna
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 šalotka
- 1 cuketa
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- keramický mlynček s čili Kania
- 300 g lúpaných krájaných paradajok Baresa
- kôra z 1 citróna
- 1 vetvička čerstvej mäty
- 30 g kapár
- 300 g surových celých kreviet
- 1 vetvička tymianu
- 50 ml suchého bieleho vína
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
Potrebujeme
kovové sitko
POSTUP
Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 12 – 13 minút dopolomäkka.
V panvici s 3 lyžicami rozpáleného olivového oleja orestujeme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku, šalotku nakrájanú nadrobno a cuketu na kocky. Ochutíme soľou, korením, čili a pridáme paradajky z konzervy. Krátko povaríme, prisypeme nastrúhanú citrónovú kôru, nadrobno nasekanú mätu, nakrájané kapary a stiahneme plameň.
Krevety očistíme, olúpeme a vyberieme črievko.
V panvici s 2 lyžicami rozpáleného olivového oleja opečieme krevety. Pridáme 3 celé strúčiky cesnaku, vetvičky čerstvého tymianu, soľ, korenie a podlejeme bielym vínom. Chvíľu podusíme a necháme krátko odležať bokom. Hotové cestoviny scedíme, pridáme k paradajkovej omáčke, prihodíme nakrájané olivy a dôkladne premiešame.
Servírovanie
Krevety s kritharaki a cuketou na záver ozdobíme lístkami mäty.