Mozartove košíčky
Suroviny
Linecké cesto
- 280 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- štipka soli Kania
- 200 g masla Pilos
- 2 žĺtky
Krém
- 150 g horkej čokolády Fin Carré
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos 33 %
- 50 g medu
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos 33 %
- 250 g mascarpone Milbona
- 200 g marcipánu Belbake
Poleva
- 200 g horkej čokolády Fin Carré
- 50 g bielej čokolády Fin Carré
- 30 g masla Pilos
Ešte budeme potrebovať
- posýpka z horkej čokolády Belbake
- zlatý a medený prášok Belbake
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, formičky tartaletkové košíčky, kuchynský robot s nadstavcom metlička, cukrárske vrecko so zúbkovanou špičkou, miska
POSTUP
Cesto
V kuchynskom robote s nadstavcom lopatka zmiešame preosiatu múku, práškový cukor, kakao, soľ, maslo, vypracujeme mrveničku, následne pridáme žĺtky a cesto spojíme. Cestom naplníme malé košíčky, poprepichujeme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydúvali a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a ešte vlažné ich vyklopíme z foriem.
Krém
Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu, smotanu na šľahanie a med. V kuchynskom robote s nadstavcom metlička vymiešame smotanu na šľahanie a mascarpone. Roztopenú čokoládovú zmes vlejeme k zmesi v kuchynskom robote a rýchlo prešľaháme. Hotový krém preložíme do cukrárskeho vrecka so zúbkovanou špičkou.
Marcipán rozdelíme na rovnaké kúsky a vytvarujeme malé guľôčky.
Poleva
Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu, bielu čokoládu a maslo. Rozmiešame do hladka a prelejeme do menšej misky.
Skladanie dezertu
Na dno košíčku nanesieme malú vrstvu krému, na krém položíme a jemne pritlačíme marcipánovú guľôčku, navrstvíme väčšie množstvo krému tak, aby sme guľôčku zakryli a takto pripravené košíčky vložíme na cca 20 minút do mrazničky. Po vybratí košíčky namočíme do pripravenej čokoládovej zmesi, posypeme posýpkou a dozdobíme zlatým alebo medeným popraškom.






Veronika Bušová