Slivkové lievance s omáčkou
Suroviny
- 620 g sliviek
 - 1 stonka čerstvej bazalky
 - 1 stonka čerstvej mäty
 - šťava z ½ citróna
 - 100 g kryštálového cukru Belbake
 - 120 ml vody
 - 2 vajcia
 - 180 g hladkej múky Belbake
 - 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva Belbake
 - 50 ml mlieka Pilos
 - štipka soli Belbake
 - 1 lyžica práškového cukru Belbake
 - rastlinný olej Vita D´or alebo maslo Pilos (na potretie panvice)
 - mleté škorica Kania
 
Potrebujeme
sitko, sekací mixér, metličku, panvicu na lievance
	
POSTUP
Odkôstkované slivky pokrájame nadrobno. Na prípravu cesta odložíme 240 g. Ostatné zmiešame v menšom hrnci s posekanými bylinkami, citrónovou šťavou, kryštálovým cukrom a vodou. Varíme približne 15 minút.
Medzitým odložených 240 g sliviek rozmixujeme do hladka. Pridáme dva žĺtky a tekutú zmes pomaly zapracujeme do preosiatej múky s kypriacim práškom. Potom zriedime mliekom.
Bielky so štipkou soli a práškovým cukrom vyšľaháme do tuhého snehu, ktorý nakoniec vmiešame do pripraveného cesta.
Panvicu potrieme olejom alebo maslom a lievance opekáme 2 – 3 minúty z každej strany.
Servírovanie
Slivkové lievance polejeme horúcou alebo vychladnutou omáčkou, posypeme škoricou a môžeme doplniť aj medom, bylinkami, jogurtom či šľahačkou.
Tip: Slivky môžeme nahradiť aj ringlotami či nektárinkami. Cesto na lievance môžeme skladovať v chladničke aj do nasledujúceho dňa. Pred pečením podľa potreby pridáme sódu, mlieko alebo múku.
                





 Martin Pyco Rausch