22
29
Mraky so slaným karamelom

Mraky so slaným karamelom

1 h 30 m
20 porcií

Odpaľované cesto

  • 250 ml vody
  • 1/2 lyžičky soli Castello
  • 125 g masla
  • 200 g hladkej múky Castello
  • 5 vajec

Vanilkový krém

  • 500 ml mlieka Pilos
  • 1 vanilínový cukor Castello
  • 1 lyžica kryštálového cukru Castello
  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Karamelový krém

  • 150 g kryštálového cukru Castello
  • 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Poleva (slaný karamel)

  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 100 g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 1/2 lyžičky soli Castello

Potrebujeme

  • plech s rozmermi cca 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • elektrický šľahač

Postup

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, soľ a maslo. Keď začne voda vrieť, prisypeme múku a stále miešame. Cesto sa začne postupne oddeľovať od bokov hrnca, vtedy zmiernime teplo a stále miešame, aby sa odparilo čo najviac vody. Odstavíme z plameňa, preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Do vychladnutého cesta po jednom zamiešame vajíčka. Miešame, kým vznikne husté, lepivé cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Na plech dáme papier na pečenie, nanesieme prvú polovicu cesta a pomocou stierky rovnomerne uhladíme po plechu. Prvých 10 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime a dopekáme pri 180 °C ďalších 20 minút. Hneď po dopečení cesto cez utierku popritláčame, aby sme jeho povrch vyrovnali (počas pečenia sa na ceste vytvoria hrbolce – „mraky“).

Rovnako pečieme aj druhú časť cesta, to však po dopečení necháme vychladnúť aj so vzniknutými hrbolcami.

Vanilkový krém

V mlieku uvaríme podľa návodu hustý puding, primiešame kryštálový aj vanilínový cukor a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na šľahačku a po lyžiciach do nej primiešavame vychladnutý puding, aby vznikol hladký krém.

Karamelový krém

Do hrnca dáme cukor a pomaly zohrievame, kým sa premení na karamel. Do tekutého karamelu potom nalejeme smotanu izbovej teploty a miešame, kým sa stvrdnutý karamel opäť nerozpustí. Hrniec odstavíme z plameňa, necháme vychladnúť a na noc dáme do chladničky.

Na druhý deň pomocou elektrického šľahača vymiešame karamelovú smotanu na hustý krém.

Poleva (slaný karamel)

Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Potom pridáme maslo a prilejeme smotanu. Karamel stvrdne, ale na miernom plameni stále miešame, kým sa opäť nerozpustí. Nakoniec primiešame približne ½ lyžičky soli, aby sme dosiahli jemne slaný, tekutý karamel.

Mraky

Na vychladnutý, utľapkaný plát cesta navrstvíme najskôr vanilkový a naň aj karamelový krém. Plát cesta s hrbolcami nakrájame na rovnako veľké štvorce, ktoré uložíme na koláč. Takto pripravený koláč bohato prelejeme slaným karamelom. Pred podávaním dáme zachladiť, aby poleva stuhla.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept

Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

  • Helena
    26. júl 2017, 16:01

    Koláč vyzerá zaujímavo, ja rada pečiem podobný dezert, je tiež z odpaľovaného cesta, tiež mraky akurát do stredu ide puding s maslom. Toto taktiež určite skúsim, láka ma hlavne ten slaný karamel...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    30. september 2016, 23:55

    Video nejde prehrat :-(

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      03. október 2016, 11:41

      Dobrý deň K.S., ďakujeme za upozornenie. Video je opäť funkčné. Veľa úspechov pri pečení a varení želá Tím kuchynalidla.sk.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    14. apríl 2016, 13:41

    Dobrý deň, aj ja som piekla tento koláč. Tiež sa mi plnka roztiekla. Pomohlo by tomu dlhšie chladenie ako v prípade tiramisu alebo iba urobiť hustejšie krémy? Ďakujem

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      31. október 2020, 17:34

      Dlhsie chladenie nepomoze.treba dat 2x vanilkovy puding na 500ml mlieka

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. máj 2015, 17:32

    Kolac je sice chutovo fajn..dodrzala som postup a suroviny ale nie je mozne ho naservirovat..rozteka sa..dost neprijemna situacia ked bol pripravovany na oslavu..

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    22. máj 2015, 12:20

    Mne sa cesto veľmi nepodarilo, postupovala som podľa receptu, cesto som mala veľmi tenké a lámalo sa, nabudúce ho skúsim na trochu menšom plechu a menej piecť, inak je dezert dobrý, cesto z plnky zvlhlo tak sa pri podávaní už nelámalo, iba bolo nízke :)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info