Mraky so slaným karamelom
Odpaľované cesto
- 250 ml vody
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 125 g masla
- 200 g hladkej múky Belbake
- 5 vajec
Vanilkový krém
- 500 ml mlieka Pilos
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilkový puding
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Karamelový krém
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Poleva (slaný karamel)
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g masla
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1/2 lyžičky soli Belbake
Potrebujeme
- plech s rozmermi cca 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- elektrický šľahač
Postup
Odpaľované cesto
Do hrnca dáme variť vodu, soľ a maslo. Keď začne voda vrieť, prisypeme múku a stále miešame. Cesto sa začne postupne oddeľovať od bokov hrnca, vtedy zmiernime teplo a stále miešame, aby sa odparilo čo najviac vody. Odstavíme z plameňa, preložíme do misky a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého cesta po jednom zamiešame vajíčka. Miešame, kým vznikne husté, lepivé cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Na plech dáme papier na pečenie, nanesieme prvú polovicu cesta a pomocou stierky rovnomerne uhladíme po plechu. Prvých 10 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime a dopekáme pri 180 °C ďalších 20 minút. Hneď po dopečení cesto cez utierku popritláčame, aby sme jeho povrch vyrovnali (počas pečenia sa na ceste vytvoria hrbolce – „mraky“).
Rovnako pečieme aj druhú časť cesta, to však po dopečení necháme vychladnúť aj so vzniknutými hrbolcami.
Vanilkový krém
V mlieku uvaríme podľa návodu hustý puding, primiešame kryštálový aj vanilínový cukor a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na šľahačku a po lyžiciach do nej primiešavame vychladnutý puding, aby vznikol hladký krém.
Karamelový krém
Do hrnca dáme cukor a pomaly zohrievame, kým sa premení na karamel. Do tekutého karamelu potom nalejeme smotanu izbovej teploty a miešame, kým sa stvrdnutý karamel opäť nerozpustí. Hrniec odstavíme z plameňa, necháme vychladnúť a na noc dáme do chladničky.
Na druhý deň pomocou elektrického šľahača vymiešame karamelovú smotanu na hustý krém.
Poleva (slaný karamel)
Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Potom pridáme maslo a prilejeme smotanu. Karamel stvrdne, ale na miernom plameni stále miešame, kým sa opäť nerozpustí. Nakoniec primiešame približne ½ lyžičky soli, aby sme dosiahli jemne slaný, tekutý karamel.
Mraky
Na vychladnutý, utľapkaný plát cesta navrstvíme najskôr vanilkový a naň aj karamelový krém. Plát cesta s hrbolcami nakrájame na rovnako veľké štvorce, ktoré uložíme na koláč. Takto pripravený koláč bohato prelejeme slaným karamelom. Pred podávaním dáme zachladiť, aby poleva stuhla.