25
60
Mraky so slaným karamelom

Mraky so slaným karamelom

1 h 30 m
20 porcií

Odpaľované cesto

  • 250 ml vody
  • 1/2 lyžičky soli Belbake
  • 125 g masla
  • 200 g hladkej múky Belbake
  • 5 vajec

Vanilkový krém

  • 500 ml mlieka Pilos
  • 1 vanilínový cukor Belbake
  • 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Karamelový krém

  • 150 g kryštálového cukru Belbake
  • 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Poleva (slaný karamel)

  • 100 g kryštálového cukru Belbake
  • 100 g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 1/2 lyžičky soli Belbake

Potrebujeme

  • plech s rozmermi cca 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • elektrický šľahač

Postup

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, soľ a maslo. Keď začne voda vrieť, prisypeme múku a stále miešame. Cesto sa začne postupne oddeľovať od bokov hrnca, vtedy zmiernime teplo a stále miešame, aby sa odparilo čo najviac vody. Odstavíme z plameňa, preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Do vychladnutého cesta po jednom zamiešame vajíčka. Miešame, kým vznikne husté, lepivé cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Na plech dáme papier na pečenie, nanesieme prvú polovicu cesta a pomocou stierky rovnomerne uhladíme po plechu. Prvých 10 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime a dopekáme pri 180 °C ďalších 20 minút. Hneď po dopečení cesto cez utierku popritláčame, aby sme jeho povrch vyrovnali (počas pečenia sa na ceste vytvoria hrbolce – „mraky“).

Rovnako pečieme aj druhú časť cesta, to však po dopečení necháme vychladnúť aj so vzniknutými hrbolcami.

Vanilkový krém

V mlieku uvaríme podľa návodu hustý puding, primiešame kryštálový aj vanilínový cukor a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na šľahačku a po lyžiciach do nej primiešavame vychladnutý puding, aby vznikol hladký krém.

Karamelový krém

Do hrnca dáme cukor a pomaly zohrievame, kým sa premení na karamel. Do tekutého karamelu potom nalejeme smotanu izbovej teploty a miešame, kým sa stvrdnutý karamel opäť nerozpustí. Hrniec odstavíme z plameňa, necháme vychladnúť a na noc dáme do chladničky.

Na druhý deň pomocou elektrického šľahača vymiešame karamelovú smotanu na hustý krém.

Poleva (slaný karamel)

Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Potom pridáme maslo a prilejeme smotanu. Karamel stvrdne, ale na miernom plameni stále miešame, kým sa opäť nerozpustí. Nakoniec primiešame približne ½ lyžičky soli, aby sme dosiahli jemne slaný, tekutý karamel.

Mraky

Na vychladnutý, utľapkaný plát cesta navrstvíme najskôr vanilkový a naň aj karamelový krém. Plát cesta s hrbolcami nakrájame na rovnako veľké štvorce, ktoré uložíme na koláč. Takto pripravený koláč bohato prelejeme slaným karamelom. Pred podávaním dáme zachladiť, aby poleva stuhla.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    23. december 2022, 23:54

    Ja som ich robila vcera,vydarili sa fantasticky.Ale,je pravda,ze do vanilkoveho kremu som pridala este 30 g hladkej muky.1 puding na 500 ml je v tomto pripade malo.Po precitani diskusii som sa rozhodla co to upravit,a mrkla som na recept Veroniky Busovej,kde robila veterniky a do plnky pridavala aj hladku muku.Ako tak citam,niekomu sa roztiekla karamelova plnka,mne vysla.Ale zas,musim podotknut,mala som tzv.profi slahackovu smotanu,neviem posudit,ako a ci je to ok s klasickou.Kazdopadne,dufam,ze sa kazdemu recept podari a bude chutit🙂

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      25. december 2022, 21:28

      Dobrý deň, ďakujeme za tieto skvelé tipy. 🫶 Veríme, že váš komentár pomôže aj ostatným pri pečení. 😍 Prajeme pekné sviatky. 😊

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        27. december 2022, 22:00

        Ďakujem🙂podobne

        Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. marec 2022, 07:25

    1/4 | vody 150g maslo (hera) tuk na pečenie 150g hladká múka 6 vajec 1/2 I mlieka 120g hladkej múky 140g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 maslo rum -podľ'a chuti 400-500ml šľahačky na šľahanie 150-200g čokolády Pečieme na program klasik horný a spodný ohrev na 200 ° C - 20 minút každý plát zvlášť

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    15. marec 2021, 09:33

    Plnka roztekajuca. A ta druha karamelova hrôza des. Robila som na 2x krát obidva krát sa mi zrazila. Miesala som to dlhšie ako 5minut pretože vôbec netuhla. Ale našťastie druhu som zachránila. Hrudky zmiznú po znovu uvarení krému a potom som tam pridala pudingový prášok aby to zhustlo. Nechala som to vychladnúť a potom som to natrela na zakusok. Karamelový krém by som robila už podľa Bušovej kde pečie obyčajne veterniky.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      06. január 2023, 19:16

      Nie som velmi skusena, no ta karamelova mi vysla na,100%. Chladila,sa cez noc

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      27. marec 2021, 18:16

      Ja som ho robila dva krát a výborný aj krémy úžasné nič sa neroztekalo.

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        08. október 2022, 05:11

        Aj ja som robila uz 2x a fantazia ziadne problemy.

        Odpovedať
  • Helena
    26. júl 2017, 16:01

    Koláč vyzerá zaujímavo, ja rada pečiem podobný dezert, je tiež z odpaľovaného cesta, tiež mraky akurát do stredu ide puding s maslom. Toto taktiež určite skúsim, láka ma hlavne ten slaný karamel...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    01. október 2016, 01:55

    Video nejde prehrat :-(

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      03. október 2016, 11:41

      Dobrý deň K.S., ďakujeme za upozornenie. Video je opäť funkčné. Veľa úspechov pri pečení a varení želá Tím kuchynalidla.sk.

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať