Mrkvové hniezda
- 300 g mrkvy
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička octu
- olivový olej
- 60 g parmezánu
- 6 vajíčok
- 2 lahôdkové cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo, metličku
- malé misky na zapekanie
Očistenú mrkvu rovnomerne postrúhame na tenké rezance, zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou, štipkou soli a korenia. V druhej miske vymiešame dijonskú horčicu s octom a za stáleho miešania pomaly prilejeme 3 lyžice oleja. Zálievku pridáme k pripravenej mrkve, premiešame a nakoniec zapracujeme aj nastrúhaný syr. Misky na zapekanie dôkladne vymastíme olivovým olejom a do každej vložíme aspoň dve lyžice pripravenej zmesi. Potom zo zmesi v miskách vytvarujeme hniezda a pomocou menšieho pohára zatlačíme v strede smerom nadol, prípadne doplníme okraje zmesou. Po upečení tak získame mrkvové nádobky s vyšším okrajom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút. Potom do každej misky vlejeme jedno vajíčko a ešte pečieme 10 – 11 minút, podľa toho akú hustotu žĺtka si prajeme.
Servírovanie
Podávame s nasekanou čerstvou cibuľkou, pažítkou, prípadne na šalátových listoch alebo s opečeným chlebom. Mrkvové hniezda najlepšie chutia hneď po upečení. Pred vyberaním z misiek ich necháme ešte 2 - 3 minúty postáť.