Nektárinková torta so zrkadlovou polevou
Korpus
- 125 g masla Pilos
- 230 g kryštálového cukru Belbake
- 2 celé vajíčka a 1 žĺtok
- 70 g hladkej múky Belbake
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli Belbake
- 125 ml mlieka Pilos
Pena
- 600 g nektáriniek
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 10 g plátkovej želatíny
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Poleva
- 150 g medu Confeira
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 100 ml vody
- 110 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 14 g plátkovej želatíny
- 160 g bielej čokolády Fin Carré
- oranžové potravinárske farbivo
Na ozdobenie
- 4 nektárinky
- 80 g mascarpone Lovilio
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 80 g práškového cukru Belbake
Postup
Potrebujeme
- šľahací mixér
- tyčový mixér
- sekací mixér
- tortovú formu s priemerom 18 cm
- papier na pečenie
- tortovú formu s priemerom 20 cm
Korpus
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Po jednom pridávame vajíčka. Múku, mandle, prášok do pečiva a soľ zmiešame a striedavo s mliekom primiešame k maslovej zmesi. Cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Pena
Želatínu necháme napučať v studenej vode. Nektárinky rozmixujeme na pyré a spolu s cukrom dáme zohriať (zmes nesmie vrieť). Do horúcej zmesi pridáme želatínu a miešame, kým sa nerozpustí. Smotanu vyšľaháme do polotuha a potom ju zmiešame s vychladnutou nektárinkovou zmesou. Do stredu väčšej tortovej formy uložíme korpus a zalejeme ho pripravenou nektárinkovou penou. Dáme zamraziť na 24 hodín.
Poleva
Na druhý deň pripravíme polevu. Do kastróla dáme rozpustiť med, cukor, vodu a kondenzované mlieko. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Napučanú želatínu pridáme k teplej, nie však horúcej zmesi a miešame, kým sa nerozpustí. Potom nalejeme na nasekanú čokoládu, necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú lesklú polevu. Pridáme farbivo.
Zmrznutú tortu vyberieme z formy pomocou teplej utierky (prechádzame po okrajoch formy a torta sa uvoľní). Na ešte zmrznutú tortu nalejeme polevu. Tortu dozdobíme čerstvými nektárinkami a krémom z vyšľahanej smotany, mascarpone a práškového cukru.
Servírovanie
Tortu necháme v chladničke aspoň 5 hodín, aby sa rozmrazila a potom podávame.