Veniec z odpaľovaného cesta
Cesto
- 250 ml vody
- 80 g masla
- štipka soli Belbake
- 150 g hladkej múky Belbake
- 4 vajíčka
Krém
- 500 ml trvanlivého mlieka Pilos
- 2 lyžice krupicového cukru Belbake
- 2 vanilkové pudingové prášky Belbake
- 1 žĺtok
- 200 g masla
Poleva ganache
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 150 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 50 g masla
- 2 lyžičky tuzemáku Alliance
Potrebujeme
- šľahací mixér so špirálovými metličkami na cesto
- papier na pečenie
Postup
Cesto
Vodu spolu s maslom a štipkou soli privedieme do varu. Za stáleho šľahania do nej prisypávame po častiach múku. Šľaháme, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien a na dne hrnca sa nezačne tvoriť biely povlak. Na záver premiešame drevenou vareškou a cesto ešte krátko „odpaľujeme“ v hrnci, aby sa z neho odparilo čo najviac vody.
Do vychladnutého cesta postupne po jednom zašľahávame celé vajíčka (vajíčka musia mať izbovú teplotu), aby vznikla hladká, lesklá, ťahavá hmota. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme lyžicou kôpky cesta do tvaru kruhu tesne vedľa seba tak, aby sa dotýkali. Z cesta nám vzniknú 2 menšie vence, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút.
Krém
Z mlieka, cukru, pudingového prášku a 1 žĺtka uvaríme hustý puding. Do vlažného pudingu primiešame zmäknuté maslo.
Poleva ganache
V horúcej smotane na šľahanie rozpustíme kúsky čokolády. Pridáme maslo izbovej teploty a miešame, až kým nevznikne hladká, lesklá poleva. Na záver môžeme ochutiť 2 lyžičkami tuzemáku.
Upečené vence opatrne prekrojíme, spodnú časť naplníme krémom, prikryjeme druhou polovicou venca a polejeme polevou ganache.