Veľkonočné judáše
- 300 ml mlieka
- 3/4 kocky droždia
- 120 g zmäknutého masla
- 80 g medu
- 2 žĺtky
- 500 g hladkej múky
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- štipka soli
- med na potretie
Potrebujeme
- šľahací mixér
- strúhadlo
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Veľkonočné judáše
Z 200 ml vlažného mlieka a rozmrveného droždia si pripravíme kvások.
Maslo, med a žĺtky vyšľaháme mixérom dohladka. Po častiach k maslovej zmesi primiešame múku. Prilejeme kvások a zvyšné mlieko, pridáme citrónovú kôru a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 30 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 častí. Z každej časti vyšúľame valček, ktorého oba konce zvinieme do tvaru ulity. Vzniknú nám tak judáše, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 25 minút v predhriatej rúre pri 180 °C. Po upečení ešte horúce judáše potrieme teplým medom.