Palacinková torta s mascarpone, hroznom a figami
Dnes vám Veronika aj spolu s naším kuchárom Marcelom ukážu, že kombinácia mascarpone, hrozna a fíg predstavuje lahodný zážitok. Ak hľadáte ľahký a chutný dezert, táto palacinková torta je to pravé pre vás.
Suroviny
Palacinky
- 5 vajec
- štipka soli Kania
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 180 g hladkej múky Belbake
- 50 g kakaa Belbake
- 500 ml plnotučného mlieka Pilos
- 80 g prepusteného masla (ghee) Pilos
Plnka
- 500 g roztierateľného tvarohu Pilos
- 200 g mascarpone Lovilio
- 100 g práškového cukru Belbake
- 500 g kyslej smotany Pilos (30 %)
- 12 čerstvých fíg
- 200 g bieleho hrozna
- 200 g tmavého hrozna
- 1 hrsť čerstvej mäty
Potrebujeme
- panvicu na palacinky, okrúhlu tortovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm
POSTUP
Palacinky
V mise zmiešame vajcia, štipku soli a cukor.
Tip: Cukor do cesta pridáme v malom množstve, aby sa nám palacinky pri smažení nepripaľovali.
Postupne pridávame cez sitko preosiatu múku a 20 g kakaa a postupne prilievame mlieko. Premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odstáť v chladničke.
Palacinky smažíme na prepustenom masle.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Pozrite si postup ako pripraviť prepustené maslo.
Plnka
V druhej mise zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor a kyslú smotanu.
Z umytých a osušených 6 fíg odstránime stopky a pozdĺžne ich prekrojíme na polovice.
Dno tortovej formy potrieme vrstvou krému. Palacinku zabalíme a uložíme do formy spojom nadol. Takto pripravíme aj zvyšné palacinky a do medzier, ktoré nám vo forme vznikli, dôkladne povtláčame ovocie a krém.
Tip: Snažíme sa vyplniť každý voľný priestor, aby sa torta po stuhnutí nerozpadala.
Zvyšným krémom natrieme povrch torty a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do nasledujúceho dňa.
Servírovanie
Palacinkovú tortu servírujeme posypanú zvyšným kakaom a dozdobenú mesiačikmi fíg, hroznom a lístkami mäty.