Panna cotta s malinami a šampanským želé
Panna cotta
- 6 g želatíny (asi 3,5 plátku)
- 240 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 240 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 vanilkový struk
- 40 g kryštálového cukru Belbake
Šampanské želé
- 570 ml šumivého vína
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 6,4 g želatíny (asi 4 plátky)
Ešte budeme potrebovať
- 200 g malín
POSTUP
POTREBUJEME
- kastról
- metličku na šľahanie
- poháre na martini
Panna cotta
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale. Smotanu s mliekom nalejeme do kastróla, prisypeme cukor s vanilkovými zrniečkami a zohrievame, kým sa cukor rozpustí. V zohriatej, ale nie vriacej, zmesi ručne metličkou rozmiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu. Zmes príliš nešľaháme, aby sa nezačala tvoriť pena.
TIP: Smotana nesmie byť vriaca, aby želatína nestratila svoju želírovaciu schopnosť.
Pripravenú zmes nalejeme do pohárov (plníme ich iba do polovice). Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť min. 4 hodiny.
Šampanské želé
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale. 240 ml šumivého vína nalejeme do kastróla, pridáme cukor a zohrievame, kým sa rozpustí. V teplej zmesi rozmiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu a prilejeme zvyšné šumivé víno.
Na stuhnutú panna cottu uložíme maliny a zalejeme ich pripravenou zmesou zo šumivého vína. Celý dezert dáme zachladiť ešte min. na 4 hodiny, najlepšie do druhého dňa.
Podávame chladené.