Zapekané palacinky s jahodami a tvarohom
Palacinky
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 400 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 180 g hladkej múky Belbake
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 50 ml prepusteného masla Pilos
Náplň
- 250 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 250 g tučného roztierateľného tvarohu Pilos
- 60 g práškového cukru Belbake
- 2 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 250 g jahôd
Zálievka
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Servírovanie
- 30 g práškového cukru Belbake
- 250 g jahôd
- čerstvá mäta
POSTUP
POTREBUJEME
- smoothie mixér
- panvicu na palacinky
- strúhadlo
- neperforovanú hliníkovú tácku na grilovanie
- gril s pokrievkou
Palacinky
Na grilovačku si vopred pripravíme palacinky. V smoothie mixéri zmiešame všetky suroviny okrem prepusteného masla. Cesto necháme 30 minút odpočinúť. Palacinky opekáme na rozohriatej panvici vymazanej prepusteným maslom z obidvoch strán dozlatista.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Postup ako pripraviť prepustené maslo nájdete tu.
Náplň
Všetky suroviny okrem jahôd zmiešame v miske. Palacinky potrieme náplňou a posypeme jahodami nakrájanými na štvrtiny. Palacinky pevne zrolujeme a ukladáme tesne vedľa seba do maslom vymazanej grilovacej tácky. Zapekáme ich na rozpálenom grile, na miernom ohni pod pokrievkou, asi 10 minút.
Zálievka
Kým sa palacinky opekajú, vymiešame vajcia s kryštálovým cukrom. Potom primiešame smotanu. Zálievku nalejeme na palacinky a zakryté zapekáme dozlatista približne 20 minút.
Tip: Čas potrebný na grilovanie je len orientačný. Vždy závisí od typu grilu.
Servírovanie
Ešte teplé palacinky podávame posypané práškovým cukrom a dozdobené na štvrtiny nakrájanými jahodami a lístkami mäty.