
Pečená kačica s brusnicovou omáčkou a petržlenovým pyré
Suroviny
Kačica
- 1 celá kačica
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 1 červená cibuľa
- hrsť sušených brusníc
- 300 ml červeného suchého vína
Príloha
- 1 zväzok petržlenu s vňaťou
- 1 kg zemiakov
- soľ Kania
- 2 lyžice masla Pilos
Omáčka
- hrsť sušených brusníc Alesto
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 bobkové listy Kania
- 1 lyžica medu
- šťava z ½ citróna
Ešte budeme potrebovať
- hrsť čerstvej petržlenovej vňati
Potrebujeme
pekáč, hrnce, panvica, ručný mixér, alobal
POSTUP
Kačica
Kačicu deň vopred nasolíme. Pred pečením okoreníme, posypeme rascou, do pekáča pridáme na väčšie kusy nakrájanú červenú cibuľu, sušené brusnice, podlejeme červeným vínom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 120 minút. Počas pečenia polievame výpekom. Po upečení výpek zlejeme do panvice a kačicu zakryjeme alobalom.
Príloha
Do hrnca s vodou pridáme očistený, na kúsky nakrájaný, petržlen, na kocky nakrájané a očistené zemiaky, osolíme a varíme domäkka. Po uvarení precedíme. Časť vody necháme na prípravu pyré. K zemiakom a petržlenu pridáme 2 lyžice masla, precedenú vodu a vymixujeme na pyré. Vodu pridávame podľa požadovanej konzistencie.
Omáčka
Do výpeku prihodíme sušené brusnice, nadbytočný tuk odstránime a omáčku zredukujeme. V malej miske zmiešame múku s maslom. Do panvice prihodíme bobkové listy a lyžicu medu. Pridáme pripravené maslo s múkou a miešame, kým omáčka nezhustne. Na záver pokvapkáme šťavou z citróna. K pripravenému petržlenovému pyré prihodíme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Servírovanie
Pečenú kačicu s petržlenovým pyré prelejeme brusnicovou omáčkou a dozdobíme petržlenovou vňaťou.