Pečená kačka s pomarančovou omáčkou
- 1 celá kačica
- 1 cibuľa
- 4 lyžice masla Pilos
- 1 malá svetlá bagetka
- 2 vajcia
- 100 g perníkov s cukrovou polevou
- 50 ml mlieka Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- celá rasca Kania (podľa chuti)
- 500 ml vody
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 250 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 200 ml portského vína Tawny Armilar
- 500 ml silného kačacieho vývaru
- kôra z 1 pomaranča
Postup
Potrebujeme
- zapekacia misa s pokrievkou
- alobal
- škrabka na citrusovú kôru
Najskôr pripravíme plnku. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na rozohriatej panvici na 2 lyžiciach masla. Bagetu nakrájame na malé kocky, pridáme k nej vajcia, perníky nakrájané na menšie kúsky a orestovanú cibuľu. Dôkladne premiešame. Prilejeme mlieko a ochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Premiešame a necháme odstáť.
Kačicu vykostíme, zvnútra osolíme a naplníme plnkou. Celú kačku zabalíme a otočíme. Získame tvar kačky, aký sme mali pred vykostením. Aby sa nerozpadla, obalíme ju prúžkom alobalu a dáme opatrne do zapekacej misy. Ochutíme soľou, korením a rascou. Kačku podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Pečieme ju vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 1,5 hodiny, potom odstránime alobal, zvýšime teplotu na 200 °C dopekáme ešte približne 30 minút.
Medzitým pripravíme omáčku. Do rozohriateho hrnca nasypeme cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom k nemu prilejeme pomarančovú šťavu, portské víno a necháme prejsť varom. Prilejeme kačací vývar a tekutinu v hrnci zredukujeme na polovicu pôvodného množstva. Omáčku nakoniec zjemníme 2 lyžicami studeného masla.
Kôru z pomaranča (iba farebnú časť) očistíme pomocou škrabky na citrusovú kôru. Rezančeky kôry oblanšírujeme vo vriacej vode a scedíme. Na dno nádoby na omáčku vložíme oblanšírovanú pomarančovú kôru a prilejeme pripravenú omáčku. Upečenú kačku naservírujeme na tanier, prelejeme omáčkou a môžeme podávať.