Pečená krkovička s červenou kapustou
- 800 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- 500 g červenej kapusty
- 2 červené cibule
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- 50 ml červeného vínneho octu Acentino
- 100 ml suchého červeného vína
- 200 ml jablkovej šťavy Vitafit
- 2 jablká
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice jahodového džemu Maribel
- 120 g bravčovej masti Pikok
- celá rasca Kania (podľa chuti)
- 200 g uvarených prepasírovaných zemiakov
- 100 g surových zemiakov
- 2 vajcia
- 100 g hrubej múky
- 1 cibuľa
- 1 lahôdková cibuľka
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
- pekáč s pokrievkou
- sitko
Pečená krkovička
Z kapusty odstránime vonkajšie listy, vyrežeme hlúb a nakrájame na tenké pásiky. Preložíme ju do pekáča a pridáme k nej nahrubo nakrájané červené cibule, hrozienka, vínny ocot, červené víno, jablkovú šťavu, nahrubo nastrúhané jablká, soľ, korenie, jahodový džem a 20 g bravčovej masti.
Umytú a osušenú krkovičku nakrájame na plátky široké 2 - 3 cm, ochutíme po oboch stranách soľou, korením a poukladáme vedľa seba do pekáča na kapustu. Posypeme rascou a pekáč prikryjeme pokrievkou alebo alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 2 hodiny. Po dvoch hodinách odstránime pokrievku a pečieme ešte ďalších 30 minút, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu.
Zemiakové knedličky
K uvareným prepasírovaným zemiakom pridáme vajcia, soľ, korenie a surové najemno nastrúhané zemiaky, ktoré sme rukami trochu vyžmýkali. Premiešame a postupne pridávame hrubú múku. Z vypracovaného cesta formujeme pomocou lyžice šišky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode 5 – 6 minút. Počas varenia ich otáčame, aby sa uvarili rovnomerne. Uvarené knedličky scedíme.
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na rozpálenej panvici so zvyšnou bravčovou masťou dozlatista. Potom k nej pridáme scedené knedličky a najemno nakrájanú lahôdkovú cibuľku. Osolíme a zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pečenej červenej kapusty. Na ňu položíme plátok bravčovej krkovičky. Knedličky servírujeme v samostatnej miske.