Dusený králik so slivkovou omáčkou
- 1,2 kg králičích dielov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka (na posypanie)
- rastlinný olej Promienna
- 50 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 250 ml červeného vína
- 1 cibuľa
- 50 g stopkového zeleru
- 100 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 1 lyžička paradajkového pretlaku Mikado
- 4 lyžice slivkového lekváru Sympathica
- čerstvý rozmarín
- čerstvý tymian
- 300 ml králičieho vývaru
- 1 kakaový perník Tastino
- 2 lyžice masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 12 menších zemiakov
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g mrazených fazuľových strukov Chira
- 8 sušených sliviek Gardis
- 1 hrsť celých neošúpaných mandlí Belbake
Postup
Potrebujeme
- kuchynský špagát
Dusený králik so slivkovou omáčkou
Umyté a osušené králičie diely vykostíme. Kosti , šľachy a odrezky použijeme na prípravu králičieho vývaru. Vykostené mäso nakrájame na menšie kúsky, preložíme do misky, osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Mäso opečieme v hrnci na rozpálenom oleji zo všetkých strán dozlatista. Potom ho vyberieme do misky a odložíme stranou. K výpeku pridáme trochu oleja, na ktorom orestujeme na menšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu. Keď je zelenina orestovaná dozlatista, podlejeme ju trochou vína. Potom pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájaný stopkový zeler a 50 g slaniny nakrájanej na pásiky. Podlejeme trochou vína, pridáme pretlak a slivkový lekvár. Chvíľu restujeme a podlejeme zvyšným vínom. Necháme prejsť varom, pridáme čerstvý rozmarín, tymian a orestované králičie kúsky. Podlejeme vývarom a dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 30 minút domäkka. Na záver pridáme nadrobno nakrájaný perník v čokoláde a chvíľu povaríme. Vyberieme bylinky a zjemníme maslom. Na záver pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.
Opečené zemiaky
Umyté neošúpané zemiaky varíme v osolenej vode asi 20 minút do polomäkka. Potom ich scedíme a nakrájame na menšie mesiačiky. Opečieme ich na rozpálenej panvici s olivovým olejom dozlatista. Osolíme a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Restované fazuľové struky
Na panvici na rozpálenom oleji opečieme na pásiky nakrájanú červenú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Potom pridáme rozmrazené fazuľové struky, osolíme a okoreníme.
Na ozdobu
Na suchej panvici orestujeme zvyšnú slaninu nakrájanú na tenké pásiky so sušenými slivkami nakrájanými na polovice a celými oblanšírovanými mandľami.
Servírovanie
Opečené zemiaky a restované fazuľové struky servírujeme v samostatných miskách, duseného králika so slivkovou omáčkou v hlbokom tanieri, posypaného restovanými mandľami so slaninkou a slivkami.