Pečený losos v lístkovom ceste so špenátom
- 800 g čerstvého lososa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla Pilos
- 350 g čerstvého špenátu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 3 vajcia
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 1 hrsť kučeravého šalátu
- 1 hrsť rukoly
- 1 hrsť poľníčka
- 1 citrón
Potrebujeme
- Plech
- Sitko
- kuchynské utierky
- pierko na potieranie
- strúhadlo
Pečený losos v lístkovom ceste
Cesnak nasekaný nadrobno orestujeme v hrnci na rozohriatom masle dozlatista. Pridáme umytý špenát, osolíme a okoreníme. Špenát dusíme, kým nezmäkne. Potom scedíme a preložíme ho do misky. Pridáme k nemu 2 vajcia uvarené natvrdo, ktoré nastrúhame na jemnom strúhadle. Dôkladne premiešame.
Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu a rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Ochutíme čiernym korením a soľou.
Lístkové cesto rozvinieme a do stredu po celej jeho dĺžke rozprestrieme polovicu špenátovo-vajíčkovej zmesi. Na ňu položíme vedľa seba lososa a navrstvíme druhú polovicu špenátu. Okraje lístkového cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a lososa do neho zabalíme. Konce cesta dôkladne uzatvoríme. Závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a zľahka popicháme vidličkou. Lososa v lístkovom ceste pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 30 minút dozlatista. Pred servírovaním necháme 10 minút odpočívať. Vychladnutý závin nakrájame na plátky.
Listový šalát
Kučeravý šalát natrháme na menšie kúsky, pridáme pár lístkov rukoly a poľníčka. Ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Zľahka premiešame
Servírovanie
Na tanier položíme 3 - 4 plátky lososa v lístkovom ceste a vedľa naservírujeme porciu listového šalátu.