Pirohy plnené slivkovým lekvárom
- 500 g zemiakov
- 10 g Zlatého klasu
- štipka soli Belbake
- 2 vajíčka
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 300 g slivkového lekváru Sympathica
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 50 g mletého maku Belbake
- 30 g práškového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- valček
- formu na pirohy
- sitko
Prípravu cesta začneme deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme Zlatý klas, štipku soli a vajíčka. Približne 200 g múky postupne zapracujeme do cesta.
S cestom pracujeme rýchlo, keď príliš dlho stojí, zemiaky začnú púšťať vodu. Zvyšnou múkou posypeme pracovnú dosku a zapracujeme ju do cesta. Množstvo múky závisí od typu zemiakov. Cesto je lepšie, keď je v ňom menej múky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a vykrajujeme z neho pomocou formy kolieska. Každý naplníme 1 lyžičkou lekváru. Okraje cesta navlhčíme a formu uzavrieme.
Ak nemáme formu na pirohy, kolieska s navlhčenými okrajmi preložíme na polovicu a dôkladne uzavrieme najprv prstami a potom vidličkou. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode približne 8 minút.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pirohov, polejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom.