2
10
Karamelové rezy s čokoládou a arašidmi

Karamelové rezy s čokoládou a arašidmi

2 h 0 m
12 porcií

Krehké cesto

  • 240 g hladkej múky Castello
  • 100 g práškového cukru Castello
  • 50 g kakaa Castello
  • štipka soli Castello
  • 100 g masla Pilos
  • 1 žĺtok
  • 2-3 lyžice studenej vody
  • Arašidová plnka

  • 120 g arašidového masla McEnnedy
  • 50 g solených arašidov Alesto

Karamelová plnka

  • 300 g kryštálového cukru Castello
  • 80 ml vody
  • 40 g medu Confeira
  • 80 g masla Pilos
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 1 lyžička soli Castello

Čokoládová poleva

  • 100 g exkluzívnej horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
  • 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Na ozdobenie

  • 100 g solených arašidov Alesto

Postup

POTREBUJEME

  • mixér s nadstavcom lopatka
  • potravinovú fóliu
  • obdĺžnikovú formu na tart (36x13x2,5 cm)
  • papier na pečenie
  • fazuľu na zaťaženie

Krehké cesto

V mixéri s nadstavcom lopatka zmiešame na mrveničku všetky suché ingrediencie so studeným maslom nakrájaným na kocky. Pridáme žĺtok, vodu a miešame do spojenia. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odležať aspoň 30 minút v chladničke. Potom ho na pomúčenej

pracovnej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru obdĺžnika a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme „naslepo“ 15 minút pri teplote 180 °C. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte 10 – 15 minút dozlatista.

Tip: Môžeme použiť aj okrúhlu formu s priemerom 25 cm.

Arašidová plnka

Upečené a vychladnuté cesto rovnomerne potrieme arašidovým maslom a posypeme nasekanými arašidmi. Pritlačíme a dáme zachladiť.

Karamelová plnka

Medzitým pripravíme karamel. Cukor, vodu a med necháme skaramelizovať (trvá to asi 10 minút). Potom postupne prilejeme smotanu na šľahanie a prisypeme soľ. Stiahneme z ohňa a vmiešame

zmäknuté maslo. Karamel necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme ho na arašidovú plnku.

Tip: Po pridaní smotany horúca zmes nakypí, preto použijeme na prípravu hlboký hrniec.

Koláč necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 30 minút.

Čokoládová poleva

Čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme ju ohriatou, nie však horúcou, smotanou. Necháme asi 1 minútu postáť a potom vymiešame do hladka. Čokoládovú polevu nalejeme na stuhnutý karamel a dozdobíme nasekanými arašidmi. Necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    24. január 2018, 21:44

    Dobry den, ja som robila karamelovu plnku lenze bola velmi bleda a z cukru sa nespravil karamel. Nepoznate nejaku radu aby sa mi to nestalo nabuduce ?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      08. február 2018, 14:24

      Presne toto iste sa stalo aj mne..plnka ostala biela ako roztopeny cukor, karamel nesiel spravit..

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. január 2018, 09:33

    Dobrý den, prosím co znamená "péct naslepo"? Děkuji Veronika

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      26. január 2018, 15:21

      Děkuji

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      23. január 2018, 16:45

      Piecť na slepo znamená, že cesto sa najprv predpečieme tak, že na cesto dáme papier na pečenie na ktorý nasypeme napr. fazuľu a dáme piecť (zvyčajne sa tak cesto pečie cca 15 min), následne cesto vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a cesto dopečieme, resp. postupujeme podľa receptu

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať