Karamelové rezy s čokoládou a arašidmi
Krehké cesto
- 240 g hladkej múky Belbake
 - 100 g práškového cukru Belbake
 - 50 g kakaa Belbake
 - štipka soli Belbake
 - 100 g masla Pilos
 - 1 žĺtok
 - 2-3 lyžice studenej vody
 - 
	
Arašidová plnka
 - 120 g arašidového masla McEnnedy
 - 50 g solených arašidov Alesto
 
Karamelová plnka
- 300 g kryštálového cukru Belbake
 - 80 ml vody
 - 40 g medu Confeira
 - 80 g masla Pilos
 - 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
 - 1 lyžička soli Belbake
 
Čokoládová poleva
- 100 g exkluzívnej horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
 - 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
 
Na ozdobenie
- 100 g solených arašidov Alesto
 
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka
 - potravinovú fóliu
 - obdĺžnikovú formu na tart (36x13x2,5 cm)
 - papier na pečenie
 - fazuľu na zaťaženie
 
Krehké cesto
V mixéri s nadstavcom lopatka zmiešame na mrveničku všetky suché ingrediencie so studeným maslom nakrájaným na kocky. Pridáme žĺtok, vodu a miešame do spojenia. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odležať aspoň 30 minút v chladničke. Potom ho na pomúčenej
pracovnej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru obdĺžnika a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme „naslepo“ 15 minút pri teplote 180 °C. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte 10 – 15 minút dozlatista.
Tip: Môžeme použiť aj okrúhlu formu s priemerom 25 cm.
Arašidová plnka
Upečené a vychladnuté cesto rovnomerne potrieme arašidovým maslom a posypeme nasekanými arašidmi. Pritlačíme a dáme zachladiť.
Karamelová plnka
Medzitým pripravíme karamel. Cukor, vodu a med necháme skaramelizovať (trvá to asi 10 minút). Potom postupne prilejeme smotanu na šľahanie a prisypeme soľ. Stiahneme z ohňa a vmiešame
zmäknuté maslo. Karamel necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme ho na arašidovú plnku.
Tip: Po pridaní smotany horúca zmes nakypí, preto použijeme na prípravu hlboký hrniec.
Koláč necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 30 minút.
Čokoládová poleva
Čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme ju ohriatou, nie však horúcou, smotanou. Necháme asi 1 minútu postáť a potom vymiešame do hladka. Čokoládovú polevu nalejeme na stuhnutý karamel a dozdobíme nasekanými arašidmi. Necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke.
                





 Veronika Bušová