Karamelové rezy s čokoládou a arašidmi
Krehké cesto
- 240 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 50 g kakaa Belbake
- štipka soli Belbake
- 100 g masla Pilos
- 1 žĺtok
- 2-3 lyžice studenej vody
-
Arašidová plnka
- 120 g arašidového masla McEnnedy
- 50 g solených arašidov Alesto
Karamelová plnka
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 80 ml vody
- 40 g medu Confeira
- 80 g masla Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 lyžička soli Belbake
Čokoládová poleva
- 100 g exkluzívnej horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Na ozdobenie
- 100 g solených arašidov Alesto
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka
- potravinovú fóliu
- obdĺžnikovú formu na tart (36x13x2,5 cm)
- papier na pečenie
- fazuľu na zaťaženie
Krehké cesto
V mixéri s nadstavcom lopatka zmiešame na mrveničku všetky suché ingrediencie so studeným maslom nakrájaným na kocky. Pridáme žĺtok, vodu a miešame do spojenia. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odležať aspoň 30 minút v chladničke. Potom ho na pomúčenej
pracovnej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru obdĺžnika a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme „naslepo“ 15 minút pri teplote 180 °C. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte 10 – 15 minút dozlatista.
Tip: Môžeme použiť aj okrúhlu formu s priemerom 25 cm.
Arašidová plnka
Upečené a vychladnuté cesto rovnomerne potrieme arašidovým maslom a posypeme nasekanými arašidmi. Pritlačíme a dáme zachladiť.
Karamelová plnka
Medzitým pripravíme karamel. Cukor, vodu a med necháme skaramelizovať (trvá to asi 10 minút). Potom postupne prilejeme smotanu na šľahanie a prisypeme soľ. Stiahneme z ohňa a vmiešame
zmäknuté maslo. Karamel necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme ho na arašidovú plnku.
Tip: Po pridaní smotany horúca zmes nakypí, preto použijeme na prípravu hlboký hrniec.
Koláč necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 30 minút.
Čokoládová poleva
Čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme ju ohriatou, nie však horúcou, smotanou. Necháme asi 1 minútu postáť a potom vymiešame do hladka. Čokoládovú polevu nalejeme na stuhnutý karamel a dozdobíme nasekanými arašidmi. Necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke.