Plnená paprika s paradajkovou omáčkou a domácou knedľou
Suroviny
- 150 g dlhozrnnej ryže Golden Sun
- rastlinný repkový olej Vita D´or
- 2 – 3 lyžice kryštálového cukru Belbake
- voda
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 15 guľôčok čierneho celého korenia Kania
- 7 guľôčok nového korenia Kania
- 2 bobkové listy Kania
- 13 g droždia
- 400 g polohrubej múky Belbake
- soľ Kania
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 lyžička sušeného cesnaku Kania
- 1 lyžica majoránu Kania
- 1 lyžička oregana Kania
- 1 lyžička červenej mletej papriky kania
- čierne mleté korenie Kania
- 2 vajcia
- 8 – 10 paprík
- 300 g paradajkového pretlaku Kania
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, kuchynskú utierku, špagát
Tip: Pozri naše kuchynské roboty.
POSTUP
150 g ryže uvaríme podľa návodu.
Počas varenia ryže uvaríme vývar na paradajkovú omáčku. V hrnci na oleji necháme skaramelizovať 2 lyžice cukru. Keď karamel zhnedne, zalejeme ho 2 l vody. Prihodíme olúpanú celú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, čierne aj nové korenie a bobkové listy. Osolíme a vývar varíme približne 60 minút.
Kým sa vývar varí, pripravíme cesto na knedle. V 250 ml teplej vody rozmiešame droždie a štipku cukru. V mise zmiešame múku, 2 lyžice oleja a štipku soli. Prihodíme zmes pripravenú z droždia a v robote s nadstavcom hák vymiesime cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 45 – 60 minút.
Mäso zmiešame so sušeným cesnakom, majoránom, oreganom, červenou paprikou, korením a soľou. Pridáme uvarenú ryžu a vajcia. Zmes premiešame a podľa potreby ešte dochutíme.
Papriky umyjeme, vrchy so stopkou odrežeme a očistíme od zrniečok. Každú papriku naplníme mäsovou zmesou.
Uvarený vývar precedíme a pridáme paradajkový pretlak. Necháme prevrieť a do hrnca vložíme papriky plnené mäsovou zmesou. Varíme ich približne 15 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, z ktorých vypracujeme bochníky. Pomúčime a necháme ešte chvíľu pod utierkou podkysnúť. Do väčšieho hrnca nalejeme približne 5 cm vody. Prikryjeme kuchynskou utierkou, ktorú po obvode hrnca zviažeme špagátom. Do utierky vložíme bochník, ktorý potrieme olejom zakryjeme ďalším hrncom a varíme nad parou približne 30 minút.
Servírovanie
Plnenú papriku s omáčkou servírujeme s domácou parenou knedľou.