Pečené morčacie stehná s mrkvou
- 2 spodné morčacie stehná
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 bobkové listy Mikado
- 100 g delikatesnej slaniny Dulano
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 8 mrkiev
- 200 ml suchého bieleho vína
- 300 ml morčacieho vývaru
- 3 lyžice masla
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 500 g mrazeného špenátu Icefield
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky Belbake
- 4 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- alobal
- pučidlo na zemiaky
- sitko
- zapekaciu misu
Pečené morčacie stehná s mrkvou
Umyté a osušené spodné morčacie stehná vykostíme. Dôkladne očistené mäso preložíme do zapekacej misy, ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme bobkové listy, slaninu a cibuľu nakrájanú na pásiky, 5 roztlačených strúčikov cesnaku a na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu. Podlejeme suchým bielym vínom a vývarom. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Počas pečenia podlievame výpekom a občas premiešame. Po 1 hodine odstránime alobal a pečieme ešte 10 – 15 minút dozlatista.
Špenát
V hrnci rozohrejeme 2 lyžice masla, na ktorých orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a 1 strúčik cesnaku dozlatista. Osolíme, okoreníme a podlejeme smotanou. Varíme, kým sa smotana nezredukuje. Potom pridáme rozmrazený špenát a chvíľu varíme.
Zemiakové šúľance
Umyté a ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme do misky. Pridáme 1 celé vajce a soľ. Zamiešame, prisypeme hrubú múku a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme ho do tvaru valca a odkrajujeme z neho malé kúsky, ktoré ušúľame do tvaru šúľancov. Šúľance varíme vo vriacej osolenej vode 2 – 3 minúty. Na panvici rozpustíme lyžicu masla, pridáme scedené šúľance a nakrájanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky. Chvíľu restujeme.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme zemiakové šúľance a vedľa nich morčacie mäso pečené s mrkvou. Dusený špenát podávame samostatne v malej miske.