XXL burger
Suroviny
- 100 ml mlieka Pilos
- 200 ml vody
- 20 g droždia
- 600 g hladkej múky Belbake
- 50 g masla Pilos + na vymazanie formy
- 3 vajcia
- soľ Kania
- sezam
- 4 lyžice majonézy Kania
- 1 lyžica kečupu Kania
- 1 lyžička horčice Kania
- ½ cibule
- 1 kyslá uhorka Freshona
- čierne mleté korenie Kania
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- repkový olej Vita D´or
- 200 g taveného syra cheddar Pilos
- ¼ ľadového šalátu
- 2 – 3 paradajky
Potrebujeme
- tortovú formu na pečenie s priemerom cca 26 cm, papier na pečenie, veľký plech
POSTUP
Cesto
V teplom mlieku s vodou rozmiešame droždie a necháme odstáť, kým začne pracovať.
V mise zmiešame múku, maslo, dve vajcia, soľ, kvások a vymiesime cesto.
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom. Vypracované cesto vložíme do formy a necháme hodinu kysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaných vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 30 – 40 minút.
Dresing
Majonézu, kečup, horčicu, nadrobno nasekanú cibuľu a kyslú uhorku, soľ, čierne korenie a lyžicu nálevu z uhoriek zmiešame.
Mäso osolíme, okoreníme a vytvarujeme z neho na olejom vymazanom plechu veľkú placku.
Tip: Placka musí mať väčší priemer ako samotná žemľa, pretože mäso sa pri pečení scvrkáva.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15 – 20 minút. Na ešte horúce mäso poukladáme plátky syra.
Žemľu pozdĺžne prerežeme a obe strany potrieme dresingom. Na spodnú časť položíme nasekaný šalát. Naň dáme upečené mäso, ďalej plátky syra, plátky paradajok, znovu šalát a nakoniec prikryjeme vrchnou časťou žemli.