Zemiakový šalát bez majonézy a pečený kapor
- 2 mrkvy
- 1 veľký fenikel
- 1 uhorka
- 1/2 zväzku lahôdkovej cibuľky
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov
- 2 avokáda
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g smotanového jogurtu Pilos (10%)
- 1 citrón
- 4 podkovičky z kapra
- olivový olej Primadonna
- čerstvá pažítka
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- veľkú misu
- panvicu
Mrkvu nakrájame na drobné kocky. Z fenikla odstránime vrchné listy, vykrojíme hlúb a nakrájame ho na podobne veľké kúsky ako mrkvu. Nakrájanú zeleninu opláchneme a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode do polomäkka (asi 2 minúty). Precedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Uhorku očistíme, vyberieme z nej semienka a nakrájame na malé kúsky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a na menšie kúsky nakrájané uvarené a ošúpané zemiaky. Avokáda rozdelíme na polovice a odstránime z nich kôstky. Pomocou lyžice vyberieme dužinu a nakrájame ju na približne rovnako veľké kúsky ako uhorku. Pridáme oblanšírovanú a vychladnutú zeleninu. Osolíme, okoreníme, pridáme jogurt, ochutíme citrónovou šťavou a opatrne premiešame.
Tip: Do šalátu môžeme pridať kapary alebo zavárané uhorky nakrájané na drobné kocky.
Podkovičky umyjeme, osušíme, z oboch strán ochutíme soľou a čiernym korením. Na rozohriatom olivovom oleji ich opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Potom na ne položíme plátky citróna a dopečieme ich ešte asi 10 minút v rúre rozohriatej na 200 °C.
Servírovanie
Pečeného kapra servírujeme so zemiakovým šalátom.