Pomarančovo – čokoládový chlebík
Suroviny
Chlebík
- 5 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g roztopeného masla Pilos
- 125 g hladkej múky Belbake
- 125 g polohrubej múky Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- 5 bielkov
- štipka soli Kania
- 125 g horkej čokolády Fin Carré (50 %)
- 1 pomaranč
Sirup
- 150 ml pomarančovej šťavy Solevita
- 150 g práškového cukru Belbake
Poleva
- 200 g práškového cukru Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- 40 ml pomarančovej šťavy Solevita
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, sitko, strúhadlo, robot s nadstavcom lopatka, chlebíkovú formu, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
Žĺtky vyšľaháme v robote s cukrom do hustej svetlej peny. Postupne pridávame roztopené maslo a ďalej šľaháme. Prisypeme obe preosiate múky a pridáme nastrúhanú kôru z pomaranča.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli dopolotuha. Do cesta pridáme najskôr časť vyšľahaných bielkov, aby sme ho odľahčili, premiešame a pridáme aj zvyšok bielkov. Prihodíme nasekanú čokoládu a znova premiešame.
Na dno chlebíkovej formy vystlanej papierom na pečenie uložíme kolieska pomaranča, pridáme cesto a povrch zarovnáme. V strede cesta urobíme čiaru, aby chlebík rovnomerne narástol. Pečieme ho v rúre vyhriatej na 175 °C približne 50 minút.
Sirup
V kastróle zmiešame pomarančovú šťavu s práškovým cukrom a necháme prevrieť.
Na upečenom vychladnutom chlebíku zrežeme vrch a polejeme ho sirupom.
Poleva
Kým chlebík nasiaknutý sirupom úplne vychladne, pripravíme polevu tak, že z práškového cukru, pomarančovej kôry a pomarančového sirupu alebo šťavy vymiešame hustejšiu hmotu.
Servírovanie
Pomarančovo – čokoládový chlebík podávame ozdobený polevou.