Praclíky v čokoláde
Suroviny
Cesto
- 330 g hladkej múky Belbake
- 30 g masla Pilos
- 10 g kryštálového cukru Belbake
- 3 g soli Kania
- 5 g sušeného droždia
- 200 ml vody
Na potretie a posypanie
- 1 vajce
- štipka soli Kania
- 80 g škoricového cukru
Poleva
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 30 g masla Pilos
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, veľký plech, papier na pečenie, misku na vodný kúpeľ, cukrárske vrecko
POSTUP
Cesto
Všetky suroviny spolu miesime približne 10 minút.
Tip: Správne vymiesené cesto je elastické a odliepa sa od stien misky.
Potom ho ručne ešte pár ťahmi premiesime, vložíme naspäť do misky, pomúčime, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 hodín kysnúť v chladničke.
Tip: Cesto môžeme nechať kysnúť aj hodinu pri izbovej teplote, ale s tuhším cestom z chladničky sa ľahšie pracuje a praclíky majú tak krajší tvar.
Vykysnuté ho rozdelíme na 8 častí a z každej vypracujeme bochník. Bochníky prikryjeme utierkou a z každého vyšúľame cca 50 cm dlhý šúľanec. Z každého šúľanca vytvarujeme jeden praclík. Najprv ohneme do tvaru písmena U, nožičky prekrížime a potom ešte raz. Uzlík preložíme dovnútra a konce prilepíme na bruško praclíka.
Praclíky uložíme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť.
Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli. Posypeme cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C približne 15 – 20 minút dozlatista.
Poleva
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu s maslom. Prenesieme ju do cukrárskeho vrecka a odstrihneme malý otvor. Čokoládovou polevou prelejeme upečené a vychladnuté praclíky.