Restovaný losos so zeleninou
- 400 g lososa
- 120 g masla
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky (iba biela časť)
- 1 lyžica hladkej múky
- 50 ml suchého bieleho vína
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 ml mlieka Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 2 fenikle s vňaťou
- 1 zväzok mrkvy s vňaťou
- olivový olej Biotrend
Potrebujeme
- menší kastról
- metličku na šľahanie
Omáčka s petržlenovou vňaťou
V menšom kastróliku necháme rozpustiť 70 g masla. Bielu časť lahôdkovej cibuľky nakrájame nadrobno a začneme restovať na masle. Po chvíli pridáme 1 lyžicu hladkej múky, premiešame a spolu orestujeme. Prilejeme suché biele víno, smotanu, mlieko a pomocou metličky na šľahanie dobre premiešame. Ochutíme čiernym korením a soľou. Omáčku varíme na miernom ohni za občasného miešania približne 15 minút. Na záver pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a ochutíme šťavou z polovice citróna.
Restovaný losos so zeleninou
Z fenikla odrežeme vňať a odložíme ju na ozdobenie. Odstránime vonkajšie listy a rozkrojíme ho na menšie časti. Mrkvu očistíme a necháme asi 5 cm dlhú vňať. Očistenú zeleninu dôkladne umyjeme a varíme v osolenej vriacej vode do polomäkka. Potom ju vyberieme do väčšej misky. Na rozpálenú panvicu pridáme trochu olivového oleja. Z umytého a osušeného lososa odstránime šupiny. Ochutíme ho soľou a čiernym korením. Lososa opekáme najskôr kožou nadol, kým nie je chrumkavá. Potom ho otočíme a pridáme predvarenú zeleninu. Podľa potreby pridáme trochu olivového oleja a spolu chvíľu restujeme. Ochutíme šťavou z druhej polovice citróna. Na záver pridáme na panvicu zvyšné maslo a počkáme, kým sa rozpustí.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme orestovanú zeleninu. Na ňu položíme porciu lososa, prelejeme omáčkou s petržlenovou vňaťou a ozdobíme feniklovou vňaťou natrhanou na menšie kúsky.