Restovaný pstruh s paprikovým čatní
- 1 kg pstruha dúhového alebo pstruha lososovitého
- 1 menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- bio olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 bobkové listy Mikado
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 2 červené papriky
- 1 - 2 štipľavé papričky
- 80 ml bieleho suchého vína
- čerstvý tymian
- 1 limetka
- 1 francúzska bageta (z predchádzajúceho dňa)
- 100 g prosciutta Salumeo
- 300 g listového šalátu (poľníček, rukola, farebný mix šalátov)
- 2 citróny
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 2 lyžice masla Pilos
- feniklová vňať na ozdobu
Postup
Paprikové čatní
Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a orestujeme v menšom hrnci na troche olivového oleja. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkové listy a restujeme dozlatista. Potom pridáme paradajkový pretlak a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, pridáme na malé kocky nakrájané červené papriky a štipľavé papričky, z ktorých sme odstránili semienka. Podlejeme vínom. Dusíme na miernom ohni pod pokrievkou 20 – 30 minút, kým paprika nezmäkne a čatní nezačne hustnúť. Na záver dochutíme nasekaným tymianom, limetkovou šťavou a podľa potreby soľou a korením.
Šalát s chrumkavým prosciuttom a krutónmi
Z bagety odkrojíme kôrku a striedku nakrájame na menšie kocky. Orestujeme ich na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Ochutíme soľou a čiernym korením.
Prosciutto opečieme na panvici (bez pridania tuku) dochrumkava a necháme trochu vychladnúť.
Umyté a osušené šalátové listy preložíme do väčšej misky. Pridáme k nim nalámané alebo nakrájané chrumkavé prosciutto a krutóny. Šalát ochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom. Na záver pridáme hoblinky syra grana padano a zľahka premiešame.
Restovaný pstruh
Umytých a očistených pstruhov zbavíme šupín a pripravíme z nich filety. Ochutíme soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na panvici na troche olivového oleja najskôr na strane s kožou. Môžeme jemne pritlačiť, aby sa koža prepiekla rovnomerne. Filety otočíme a pečieme na miernom ohni ďalej. Potom pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí. Stiahneme z ohňa a pokvapkáme šťavou z druhého citróna. Necháme na panvici dôjsť.
Servírovanie
Filet zo pstruha podávame s paprikovým čatní a chrumkavým šalátom. Jedlo môžeme dozdobiť feniklovou vňaťou.
Trik ako filetovať pstruha, nájdete na stránke kuchynalidla.sk v kategórii Triky.
Tip
Tento recept si môžete pripraviť zo všetkých čerstvých rýb, ktoré nájdete v našej ponuke. Stačí, keď filety umyjeme, osušíme, ochutíme soľou a čiernym korením. Opekáme ich panvici na troche olivového oleja 8 – 12 minút v závislosti od hrúbky ryby najskôr na strane s kožou (2/3 celkového času). Môžeme ich jemne pritlačiť, aby sa koža prepiekla rovnomerne. Potom otočíme, pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou, pridáme kúsok masla a dopekáme na miernom plameni.