![Rib-Eye steak so slaninou, batatmi, špenátom a smotanovým dipom](https://kuchynalidla.sk/storage/app/uploads/public/67a/28c/a64/67a28ca64f2d8308192981.jpg)
Rib-Eye steak so slaninou, batatmi, špenátom a smotanovým dipom
Suroviny
- 2 bataty
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- čerstvý rozmarín
- 2 Rib-Eye steaky
- 3 lyžice masla Pilos
- šťava z ½ citróna
- 2 plátky anglickej slaniny Pikok
- 100 g kyslej smotany Pilos
- čerstvá pažítka
- kôra z 1 citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť mladého špenátu
Potrebujeme
papier na pečenie, plech
Postup
Bataty ošúpeme a umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Polejeme olejom, osolíme, okoreníme, posypeme rozmarínom a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút. Steak okoreníme, pokvapkáme olejom a opečieme v panvici z oboch strán. Pred koncom osolíme a pridáme na mäso plátok masla. Na záver pokvapkáme šťavou z citróna, panvicu stiahneme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a mäso necháme chvíľu odpočinúť. Do panvice prihodíme plátky slaniny a opečieme dochrumkava. V mise zmiešame kyslú smotanu, nadrobno nasekanú pažítku, kôru z citróna, soľ, korenie a pár kvapiek oleja. V ďalšej panvici na oleji opečieme plátky cesnaku, prihodíme 2 lyžice masla a mladý špenát. Osolíme, okoreníme, premiešame a chvíľu restujeme.
Servírovanie
Pečené bataty podávame so steakom, špenátom a smotanovým dipom. Na záver prelejeme výpekom.