Škubánky s makom a tvarohom na tradičný spôsob
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- asi 200-250 g hrubej múky Belbake
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 4 lyžice práškového cukru Belbake
- 4 lyžice mletého maku Belbake
- 4 lyžice tvrdého tvarohu na strúhanie
Potrebujeme
strúhadlo, škrabku na zemiaky, pučidlo
POSTUP
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a varíme v zľahka osolenej vode do mäkka.
Tip: Na škubánky sa najviac hodia múčne zemiaky, teda varný typ C.
Potom scedíme 2/3 vody a zasypeme múkou. Obracaním koncom varešky niekoľkokrát prepichneme a necháme na miernom ohni pariť asi 20 minút.
Následne zemiaky s múkou popučíme a vareškou vymiešame do hladka. Takto pripravené škubánky tvarujeme lyžicou vymazanou masťou a ukladáme na tanier.
Servírovanie
Škubánky prelejeme roztopenou masťou, posypeme cukrom, makom a strúhaným tvarohom.
Tip: Škubánky môžeme pomastiť aj roztopeným maslom.