Slivkový koláč s makom
Suroviny
- 200 g mletého maku Belbake
- 50 g sušených sliviek Alesto
- 95 g práškového cukru Belbake
- 50 ml rumu
- 1 balíček vanilínového cukru Belbake
- 100 ml plnotučného mlieka Pilos
- šťava ½ limetky
- 1 lístkové cesto Chef Select
- 1 vajce
- 900 g sliviek
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- Servírovanie:
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
plech na pečenie
POSTUP
V mise zmiešame mletý mak, nakrájané sušené slivky, práškový cukor, rum, vanilínový cukor, teplé mlieko a šťavu z limetky.
Lístkové cesto rozbalíme.
Slivky prekrojíme na polovice. Každú polovicu položíme reznou stranou nadol a vrch nakrojíme viacerými rovnobežnými zárezmi. Na lístkové cesto rozotrieme makovú náplň tak, aby ostal cca 1 cm od každého okraja voľný.
Na makovú náplň poukladáme nakrojené slivky. Niektoré slivky môžeme aj rozobrať a vložiť do prázdnych miest. Voľné okraje uzavrieme smerom do stredu a potrieme rozšľahaným vajcom. Nakoniec slivky posypeme trstinovým cukrom. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť a servírujeme posypaný práškovým cukrom.