Špenátové koláčiky
- 360 g mladého špenátu
- olivový olej
- 5 strúčikov cesnaku
- 440 g lístkového cesta
- 1 vajce
- mleté čierne korenie
- 250 g syra eidam
- soľ
Potrebujeme
sitko, strúhadlo, silikónové formičky na muffiny
POSTUP
Umyté a precedené špenátové listy nakrájame na rezance. V hlbšej panvici s olivovým olejom na miernom plameni opečieme nasekaný cesnak. Po 3 minútach pridáme pripravený špenát a zľahka miešame ďalších 5 minút. Potom stiahneme z plameňa a necháme celkom vychladnúť. Po vychladnutí vytlačíme zo špenátu prebytočnú šťavu.
Lístkové cesto na papieri rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm (do rozmerov cca 30 × 40 cm). Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, zľahka poprášime štipkou mletého čierneho korenia, posypeme polovicou najemno nastrúhaného syra, pridáme vrstvu špenátovej zmesi, jemne dochutíme štipkou soli a prikryjeme zvyškom nastrúhaného syra.
Zrolujeme pozdĺžne pomocou podkladového papiera a prekrojíme na 8 rovnomerných častí, ktoré uložíme do muffinových formičiek vymazaných olivovým olejom. Vrch koláčikov potrieme vajíčkom a okraje zľahka zatlačíme smerom do stredu. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 45 minút. Potom ešte 5 minút pri režime pečenia zdola. Po upečení ich necháme vo formičkách 15 minút odpočinúť.
Tip: Aby sa koláčiky ľahšie vyberali, je vhodnejšie použiť samostatne stojace formičky, najlepšie silikónové, prípadne z tvrdeného papiera na pečenie.