Špíz z bravčovej krkovičky s grilovanou zeleninou
- 400 g bravčovej krkovičky
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 2 farebné papriky (červená, žltá)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- olivový olej Biotrend
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 g Sliezskej klobásy Pikok
- 100 g anglickej slaniny Baroni (+ kus slaniny na potretie grilu)
- 1 cibuľa
- 4 šampiňóny
- grilovacie korenie Mikado
- syr Grana Padano Lovilio
- omáčky na grilovanie
Potrebujeme
- grilovacie ihlice na špíz
Postup
Grilovaná zelenina
Cuketu, baklažán a papriky dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky, aby neprepadali cez mriežku grilu. Nakrájanú zeleninu poukladáme na rozpálený gril a opekáme zo všetkých strán. Hotovú zeleninu preložíme do misky, v ktorej ju budeme ešte za tepla marinovať. Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nasekaný rozmarín. Všetko pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Tip
Na grilovanie sa najlepšie hodí žltá a červená paprika. Pozrite si záložku triky, kde vám Roman Paulus ukáže, že papriku môžeme na grile v podstate spáliť dočierna a stále bude veľmi chutná.
Špízy
Bravčovú krkovičku, klobásu, slaninu a očistenú cibuľu nakrájame na rovnako veľké kúsky. Z očistených šampiňónov použijeme celé klobúčiky. Bravčovú krkovičku ochutíme grilovacím korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pripravené suroviny postupne striedavo napichujeme na grilovacie ihlice tak, aby sme použili všetky suroviny.
Rošt rozpáleného grilu potrieme kúskom slaniny, aby sa nám špízy neprilepili. Špízy položíme najprv na horúcu časť grilu, ale dopekáme na chladnejšej časti, aby mäso zostalo šťavnaté.
Servírovanie
Grilovanú zeleninu zľahka posypeme strúhaným syrom Grana Padano, pokvapkáme olivovým olejom a navrch poukladáme špízy. K receptu sa výborne hodí cesnaková omáčka alebo BBQ omáčka na grilovanie.