Steak z hovädzej sviečkovice so zemiakovými rösti
- 4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
- 500 g zeleniny (cuketa, baklažán, paprika)
- olivový olej Biotrend
- 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g zemiakov
- 50 g slaniny na kocky Dulano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžice masla
- 150 g šampiňónov
- rastlinný olej Promienna
- 50 g cibule
- 50 ml liehoviny Goldbrand Alliance
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu
- strúhadlo
- okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 8 -10 cm)
- plech
- alobal
- kastrólik
Grilovaná zelenina
Cuketu, baklažán a papriku nakrájame na väčšie kúsky a nasucho opečieme na rozpálenej grilovacej panvici. V druhej panvici rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme vetvičku rozmarínu, 2 roztlačené strúčiky cesnaku a grilovanú zeleninu. Osolíme, okoreníme a premiešame.
Zemiakové rösti
Celé umyté, neošúpane zemiaky upečieme v rúre do polomäkka a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, soľ, mleté čierne korenie a nasekané lístky z jednej vetvičky čerstvého rozmarínu. Zmes dobre premiešame a necháme odstáť. Potom zmes natlačíme do formičky a vytvoríme 1 – 1,5 cm vysoké placky, ktoré opečieme na panvici v rozpálenom rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Steaky
Umyte a osušené steaky okoreníme, osolíme a preložíme na dôkladne rozpálenú grilovaciu panvicu. Steaky grilujeme bez pridania oleja z každej strany 1 – 2 minúty. Mäso preložíme na plech. Na každý steak položíme vetvičku rozmarínu a 1 lyžicu masla. Pečieme v rúre predhriatej na 160 °C asi 6 – 8 minút. Po vybratí z rúry prikryjeme steaky alobalom a necháme dôjsť.
Hubové ragú
Umyté a očistené hlavičky šampiňónov nakrájame na kúsky a orestujeme v kastróliku na rozpálenom rastlinnom oleji. K orestovaným šampiňónom pridáme najemno nasekanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a podlejeme alkoholom. Keď sa alkohol odparí, prilejeme smotanu na šľahanie a varíme, pokým ragú nezhustne. Na zaver pridáme lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme grilovanú zeleninu, dozlatista opečené rösti a steak z hovädzej sviečkovice. Hubové ragú podávame samostatne v malej miske.