Steaky s omáčkou z červeného vína a restovaným pórom
- 900 g brazílskej hovädzej sviečkovice Deluxe
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Italiamo
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 2 póry
- 4 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku
POTREBUJEME
- papierové utierky
- špagát
- grilovaciu panvicu
- kuchynské kliešte
- sitko
Steaky
Mäso odblaníme, opláchneme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme. Nakrájame ho na 5 cm hrubé kusy. Po obvode každý kus mäsa zafixujeme špagátom, aby sa pri pečení nerozpadlo, nestratilo tvar a zbytočne nepustilo šťavu. Mäso nesolíme, z oboch strán ho iba okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a zľahka pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme sprudka na poriadne rozpálenej grilovacej panvici zo všetkých strán aj po obvode. Každú stranu steaku opekáme asi 2 minúty (do zlatohneda), celý steak asi 10 minút (mäso otáčame kliešťami, zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu). Opečené mäso preložíme na tanier a necháme chvíľu odležať. Nezabudnime z neho odstrániť špagát.
Omáčka
Do výpeku z mäsa prilejeme červené víno a pridáme 1 lyžičku cukru. Víno povaríme, aby sa všetky pripečené čiastočky z panvice odlepili a víno sa trochu zredukovalo. Potom pridáme 2 lyžice masla, ktoré nám omáčku zahustí.
Restovaný pór
Bielu časť póru rozkrojíme na polovicu, dôkladne umyjeme a nakrájame na asi 5 cm kúsky. V osolenej vriacej vode ho krátko oblanšírujeme – krátko povaríme, aby ostal chrumkavý a scedíme.
Na druhej panvici rozpustíme 2 lyžice masla spolu s trochou olivového oleja. Krátko na ňom orestujeme 2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku a pridáme oblanšírovaný pór. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, môžeme ochutiť aj čerstvými bylinkami, napríklad tymianom alebo rozmarínom.
SERVÍROVANIE
Pred podávaním steaky osolíme z oboch strán. Na tanier naservírujeme restovaný pór, naň položíme steaky a prelejeme vínovou omáčkou.